Kirsi Valastin vähäpätöiset oireet osoittautuivat munasarjasyöväksi – ”Kehotietoisuus ja juokseminen pelastivat henkeni”

Syöpä voi tulla, vaikka olisi huippukuntoinen ja noudattaisi terveellisiä elämäntapoja. Ikänsä juossut ja Suomea olympialaisissakin edustanut Kirsi Valasti uskoo, että oman kehon tuntemus ja juokseminen kuitenkin pelastivat hänen henkensä, kun hän sairastui munasarjasyöpään.

Toissa talvena Kirsi Valasti huolestui omista tuntemuksistaan ja päätti varata ajan gynekologille.

– Sanoin, että en tiedä, mikä on, mutta minulla on tällaisia oireita, jotka kuulostavat vähäpätöisiltä, mutta minulle ne eivät ole vähäpätöisiä, Kirsi kertoi Hyvää Elämää -lähetyksessä torstaiaamuna.

Kirsi oli alkanut huomata, ettei hän saanut juoksulenkeillä lantiotaan oikeaan asentoon, vaan se ikään kuin valahti alas. Ihmiselle, joka on on aina juossut ja tuntee kehonsa millintarkasti, se oli outoa.

Ihmetystä lisäsi, että vähän voimakkaammin hengittäessä Kirsi ei saanut hengitystä tulemaan yhtä syvältä kuin aikaisemmin. Vatsakin alkoi muuttaa muotoaan.

Gynekologi kirjoitti Kirsille pikaisen lähetteen keskussairaalaan. Ultrassa näkyi löydös, jota pidettiin hyvänlaatuisena kystana. Kun puolentoista kilon kokoinen kasvain ja toinen munasarja oli poistettu Kirsiltä leikkauksessa, selvisi patologin tarkemmassa tutkimuksessa, että kyseessä olikin syöpä.

– Olihan se järkytys. Oma isäni on kuollut syöpään reilut 20 vuotta sitten. Vaikka tiesin hoitojen kehittyneen, onhan siinä aina sellainen oma kaikunsa.

Kirsiltä päätettiin leikata pois toinenkin munasarja ja kohtu. Se tarkoitti estrogeenin tuotannon päättymistä ja varhaisia vaihdevuosia, mikä oli Kirsille kova pala. 

Leikkaus meni kuitenkin hyvin, ja siinä varmistui, ettei tauti ollut levinnyt. Enempiä syöpähoitoja ei tarvittu, mutta estrogeenikorvaushoidot Kirsi aloitti heti. Nyt Kirsi on huomannut, että ennenaikaiset vaihdevuodet eivät määrittele häntä: hän päättää itse ajatuksistaan ja elää ilon kautta. Juoksun pariin hän palasi jo viime kesänä.

– Se oli minulle tärkeää ja merkityksellistä, vauhdista viis. Minä elän, kun juoksen.

Kirsi tiedostaa olleensa onnekas, sillä usein munasarjasyöpä oireilee ja huomataan vasta, kun paraneminen on liian myöhäistä.

– Kyllä minä koen, että urheilun tuoma kehotietoisuus ja juokseminen pelastivat henkeni, Kirsi sanoi.

Lähetyksessä niin ikään vieraillut ylilääkäri ja professori Ulla Puistola totesi Kirsin olevan ajatuksessaan aivan oikeassa.

– Munasarjasyövän oireet ovat hyvin epämääräisiä. On esimerkiksi tehty sellainen tutkimus, jossa potilaat ovat saaneet merkata, mitä vaivoja heille on tullut kolme kuukautta ennen syöpädiagnoosia. Sitten on otettu ihan vastaavanlainen terve naisryhmä, ja he ovat merkanneet samalla tavalla – eikä niissä ole mitään eroa.

Mistä Kirsi saa voimaa? Miten hän selvisi vaikeimpien hetkien yli? Mitkä ovat munasarjasyövän riskitekijöitä? Tapahtuuko sairauden hoidossa etenemistä? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat