Kirsi on silitellyt kesyjä säynäviä mökkirannassaan kymmeniä vuosia: "Nämä ovat meidän lemmikkejä"

Kirsi on silitellyt kesyjä säynäviä mökkirannassaan kymmeniä vuosia: "Nämä ovat meidän lemmikkejä" 1:56
"Nämä ovat meidän lemmikkejämme" – tältä näyttävät kädestä syövät säynävät Kirsi Lipastin mökkirannassa.

Kuten lukuisat muutkin suomalaiset, Kirsi Lipasti perheineen viettää kesiä lemmikkiensä kanssa mökillään. Nämä lemmikit eivät kuitenkaan ole tavallisimmasta päästä.

Lipastin mökkikausi Punkaharjulla, Saimaan Puruvedellä alkaa usein vapun tienoilla. Vastassa ovat tutut kaverit. 

– Ensimmäiset tulevat siihen, heti kun me kävelemme laiturille. Siihen ne ilmestyvät ja alkavat pyöriä laiturin ympärillä.

Kyseessä on toistakymmentä säynävää, jotka ovat viihtyneet samaisessa mökkirannassa jo pitkään. Lipasti itse kertoo syöttäneensä niitä jo kymmeniä vuosia. 

– Tietysti niitä ovat syöttäneet monet muutkin. Aina ihmetellään sitä, että miten ne ovatkin niin kesyjä.

Ensikohtaamista säynävien kanssa Lipasti ei muista, mutta hän toteaa niiden aina parveilleen rannassa arkailematta. Säynävät ottavat mielellään vastaan silitystäkin. Lipasti pohtii, miten säynävät löytävät vuodesta toiseen hengailemaan ihmisten kanssa rantaveteen. 

– Minkäköhän laisena perimätietona kulkee säynäväsukupolvilta toiselle tieto siitä, että täältä laiturilta saa ruokaa?

Parvi kasvaa alkukesän aikana nopeaan tahtiin. Parhaimmillaan rannassa on ollut 19 säynävää. Tänä kesänä niitä on ollut jo 18.

– Kyllä me aina mietimme, että tämä Saimaa on kuin jättiakvaario. Säynäväähän syödäänkin, mutta minä en ole koskaan syönyt – enkä varmaan suostu syömäänkään. 

Pitävät musiikista

Lipasti kuvailee säynäviä lemmikeikseen. Hän muistelee tapauksia, jolloin säynävät ovat olleet yllättäneet läsnäolollaan toden teolla. Esimerkiksi kitaransoittoon ja laulamiseen säynävät vaikuttavat suhtautuvan mielenkiinnolla. 

– Kun poikani soitti kitaraa laiturilla, meistä näytti siltä, että kalat olisivat pysähtyneet paikoilleen selkäevä pinnan yläpuolella. Sitten kun hän lopetti soittamisen, kalat alkoivat heti liikehtimään. Kun hän taas aloitti soittamaan, kalat pysähtyivät - aivan kuin yleisöksi. 

– Tätä me kokeilimme muutaman kerran ja meistä vaikutti siltä, että aivan kuin ne olisivat kuunnelleet sitä kitaransoittoa. 

Artikkelin videolta voit katsoa, miltä kesyt säynävät Lipastin mökkirannassa näyttävät. 

Lue myös:

    Uusimmat