Lentomuurahaisten valtavat parvet ihmetyttävät mökkipihoilla ympäri Suomea – tästä on kyse: "Niitä on tuhansia"

0:55
Katso video: Tuhansittain lentomuurahaisia valtasi suomalaismökit viikonloppuna.

Viikonloppuna useat mökkeilijät huomasivat autojen, päivänvarjojen ja laitureiden peittyneen sadoilla hyönteisillä. Muutaman päivän kestävä lentomuurahaisten ryntäys on monelle mökkiläiselle jokavuotinen ilmiö, joka aiheuttaa päänvaivaa. Ilmiötä on kutsuttu häälennoksi, sillä parveilun tarkoituksena on lisääntyminen.

Uudessakaupungissa asuva Sandra Roosimaa oli yksi heistä, joiden tontti täyttyi muurahaisista viikonloppuna. Hyönteiset ovat saapuneet kaikkina kolmena vuonna aina heinäkuun lopulla, ja Roosimaa osasi odottaa tämän kesän parvia.

– Tiedämme jo, että ne tulevat aina samoihin paikkoihin vaaleille pinnoille. Muurahaisia on vuosittain auton päällä, vaalealla laiturilla ja kalliokivellä. Vältämme silloin auton käyttöä ja muurahaisten kohtaamista, sillä ne tarttuvat vaatteisiin, hän kertoo.

Roosimaan mukaan muurahaiset pörräävät suurina parvina korkeintaan kolme päivää, ja sen jälkeen kuolevat maahan.

– Ne ovat iltaisin aktiivisia ja aamulla maa on täynnä kuolleita muurahaisia. Ne eivät häiritse meitä, vaan annamme niiden olla.

Ympäri Suomen yhtä aikaa

Facebookin mökkeilyryhmässä lentomuurahaiset aiheuttavat ärtymystä. Kymmenet ihmiset ovat jakaneet kuvia aurinkovarjoista ja autoista, jotka ovat mustanaan muurahaisia.

Muurahaisparvista on tehty havaintoja ainakin Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Pohjois-Savossa, Turunmaan saaristossa ja Etelä-Karjalassa. Yksi kommentoija ihmettelikin, miten muurahaiset ”älyävät lähteä ympäri Suomen yhtaikaa liikkeelle”.

– Niitä on meillä tuhansia. Ruiskutan vettä niiden päälle, kommentoi yksi mökkiläinen muille.

Koiraat kuolevan parittelun jälkeen

Kyseessä on muurahaisten parittelu, joka kestää vain lyhyen hetken. Parittelun jälkeen naaraat pudottavat nopeasti siipensä ja yrittävät löytää pesäpaikan itselleen. Työnsä tehneiden koiraiden tehtävä on ohi, ja yleensä ne joutuvat lajitovereidensa, muiden hyönteisten tai lintujen ravinnoksi.

Koiraat kerääntyvät korkealle paikalle, ja siksi muurahaisia näkyy etenkin autojen ja päivänvarjojen päällä.

Uutista korjattu 26.7.2021 kello 22.27 korjaamalla haastateltavan sukunimi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja