Kirsi, 58, pakenee Espanjan koronaa Suomeen kuorma-auton kyydissä koiransa kanssa läpi aution Euroopan: "Emme pääse ehkä koko matkan aikana vessaan tai pesulle"

Kirsi, 58, matkustaa Espanjasta Suomeen rekan kyydissä –"Vessassa ei päästä käymään ehkä koko matkan aikana eikä yöksi minnekään" 5:37

Moni suomalainen on jäänyt jumiin ulkomaille koronaviruspandemian vuoksi. Yksi heistä on Kirsi, joka muutti viime syksynä Espanjan Fuengirolaan töiden perässä. Lopulta matka taittui ahtaassa kuorma-autossa. 

Espanjassa vallinneen koronavirustilanteen vakavuus ja sekavuus konkretisoituivat Kirsi Hyväriselle toden teolla reilu kuukausi sitten. Hän oli lukenut lehdestä, että kauppojen hyllyt ammottavat tyhjyyttään ihmisten hamstrattua elintarvikkeita kotikaranteenia varten.

– Kun menin kauppaan, huomasin ihan konkreettisesti, että ei hyvänen aika, eihän täällä ole mitään. Silloin se iski ensimmäisen kerran: Tämä on totta, ja se tulee myös tänne (Espanjaan) ja joka paikkaan, Kirsi kertaa kuukauden takaisia tapahtumia.

"Oli luksusta, kun saatiin vielä mennä töihin"

Pian tämän jälkeen Espanjassa julistettiin ulkonaliikkumiskielto koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Tuolloin julkiset tilat, kuten päiväkodit, kahvilat ja uimarannat, laitettiin kiinni, ja ihmisillä oli käytännössä lupa käydä ainoastaan töissä, kaupassa, apteekissa ja sairaalassa. 

– Yhtäkkiä tulikin niin, että nyt ei mennä minnekään. Koiranulkoiluttajat saivat viisi minuuttia kodin lähellä olla ulkona passit ja vuokrasopimus mukana, jotta näkee, missä asut.

– Oli luksusta, kun saatiin vielä mennä töihin. Koirahan oli töissä mukana, ja kun lenkkeilimme, piti olla pomolta todistus, että on lupa olla töissä ja tarkka kellonaika, milloin työaika päättyy, jotta et voi lorvia sen jälkeen missään, Kirsi havainnollistaa tiukkoja rajoitustoimia

Suomeen oli päästävä, mutta miten?

Vielä tuolloin – ensimmäisen kunnon shokin jälkeen – kaikki näytti olosuhteisiin nähden hyvältä. Kahden viikon jälkeen kaikki kuitenkin muuttui, ja töissä käyminenkin kiellettiin. Samaan aikaan tilanne Suomessa alkoi pahentua.

– Tietysti perhe, lapset ja kaikki kotona Suomessa, niin mietin, että jos heille tulee jotain, minä olen täällä Espanjassa. Oli niin monta asiaa, jotka puolsivat sitä, että jollain keinolla pitää päästä Suomeen.

Ajatus hyvä kymmenen, mutta käytännössä tilanne oli paljon mutkikkaampi: Suomeen ei ollut helppo päästä, sillä ilmateitse liikkuminen oli mahdotonta. Hätä keinot keksii -sanonta päti myös Kirsin tukalassa tilanteessa, ja hän päätti hypätä kuorma-auton kyytiin.

– Itseasiassa kyseessä ei ole rekka, vaan pieni konttiauto, jossa on perävaunu. Eli autossa ei ole isot tilat, Kirsi alustaa matkakertomustaan, jonka on määrä päättyä Helsinkiin tulevana viikonloppuna.

Kirsin sanojen mukaan matkan varrelta on ollut vaikeaa löytää paikkaa, joka olisi auki – kaikkialla on ollut jopa aavemaisen autiota.

– Me emme pääse siis ehkä koko tämän matkan aikana vessaan, pesulle tai käsien pesulle, Kirsi kuvailee murheellista tilannetta. 

Millainen hänen eriskummallinen matkansa kuorma-auton kyydissä oikein sujui? Katso yllä olevalta videolta!

Lue myös nämä kaikenkattavat seuranta-artikkelit: 

Lue myös:

    Uusimmat