Kirkon repivään kiistaan tarjotaan kahta rinnakkaista avioliittokäsitystä

Esitysluonnoksen mukaan kirkossa voisi olla kaksi rinnakkaista avioliittokäsitystä.

Avioliittokäsityksestä evankelis-luterilaisessa kirkossa vallitsevaan erimielisyyteen yritetään tarjota ratkaisua ylimääräisessä piispainkokouksessa. Tiistaina järjestettävässä kokouksessa käsitellään esitysluonnosta, jonka mukaan kirkossa voisi olla kaksi rinnakkaista avioliittokäsitystä ja papilla olisi oikeus toimia kummankin käsityksen mukaisesti.

Varsinaista loppua avioliittokäsityksestä vallitseville erimielisyyksille esitys ei näytä tarjoavan.

Samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä kannattava pastori Kirsi Ojansuu-Kaunisto helsinkiläisestä Malmin seurakunnasta kehuu esitystä, vaikkei pidäkään sitä täydellisenä.

– Realiteetit huomioiden esitys on minusta selkeästi eteenpäin menemistä, hän luonnehtii STT:lle.

Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra Sammeli Juntunen puolestaan vastustaa piispainkokouksen esitystä. Juntusen mukaan esityksessä on periaatteellisia kirkon oppiin liittyviä ongelmia.

– Kirkon opin pitää heijastella Jumalan tahtoa. Nyt keskeisenä kriteerinä näyttää olevan se, mitä suurin osa papeista ajattelee asioista, Juntunen sanoo.

Juntusen mukaan esitystä ei voida pitää kompromissina kirkossa vallitsevaan erimielisyyteen avioliittokäsityksestä.

– Esityksessä avioliittokäsitystä laajennetaan sukupuolineutraaliksi. Millä tavalla se on kompromissi? Juntunen kysyy.

Esitys vaatisi kirkolliskokouksessa määräenemmistön

Avioliittokäsityksestä on käyty kirkon sisällä laajaa keskustelua, ja sitä koskevia kirkolliskokousaloitteita on tehty useita. Tiistaina käsiteltävä esitys on piispainkokouksen kanslian valmistelema.

Luonnoksessa esitetään, että kirkkojärjestykseen otettaisiin säännös rinnakkaisista avioliittokäsityksistä, joista toisessa avioliitto ymmärrettäisiin miehen ja naisen välisenä ja toisessa avioliittolain mukaisesti kahden henkilön välisenä. Kumpikaan niistä ei olisi toisen poikkeustapaus.

Tämän seurauksena kirkkojärjestyksessä säädettäisiin papin oikeudesta toimia kummankin avioliittokäsityksen mukaisesti.

Esityksessä katsotaan myös, että samaa sukupuolta olevien parien oikeus saada kirkollinen vihkiminen tulisi säätää seurakunnan velvollisuudeksi ja tämän toteutumisen varmistaminen kirkkoherran tehtäväksi.

Monissa seurakunnissa on jo nyt sallittu seurakunnan tilojen käyttö samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen, ja monet papit ovat julkisesti kertoneet olevansa valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.

Jos piispainkokous hyväksyy esitysluonnoksen sisällöllisesti, se menisi laintarkastustoimikunnan tarkastettavaksi. Sitten huhtikuussa kokoontuva piispainkokous tekisi esityksen kirkolliskokoukselle, jossa esityksen hyväksyminen edellyttää tukea kolmelta neljäsosalta edustajista.

"Aiheuttaisi kirkossa lähinnä hajaannusta"

Juntunen ei usko, että esitys voisi saavuttaa kirkolliskokouksessa vaaditun määräenemmistön. Hän muistuttaa, että aiemmat avioliittokäsityksestä tehdyt aloitteet ovat kohdanneet kirkolliskokouksessa kovaa vastustusta.

Juntunen suhtautuu kriittisesti ajatukseen siitä, että avioliittokäsityksestä tehtävä kompromissiratkaisu pelastaisi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ykseyden. Hänen mukaansa kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen hyväksyminen aiheuttaisi kirkossa lähinnä hajaannusta.

– Tietenkin toivoisin, että tähän löytyisi ratkaisu, mutta tällä keinolla se ei löydy. Jo yksinkertaisesti sen takia, että tämä ei ole kompromissi, vaikka se on naamioitu sellaiseksi.

Vihreiden kansanedustajana toiminut Ojansuu-Kaunisto vertaa piispainkokouksen esitystä eduskunnan vuonna 2001 hyväksymään lakiin rekisteröidystä parisuhteesta. Hänen mukaansa esitys kahdesta rinnakkaisesta avioliittokäsityksestä on samalla tavalla merkittävä askel eteenpäin.

– Kun eduskunnassa hyväksyttiin laki samaa sukupuolta olevien parisuhteista, ei sekään ollut täydellinen. Mutta se oli eteenpäin menoa. Kului vielä kolmetoista vuotta ennen kuin samaa sukupuolta olevien avioliittolaki hyväksyttiin, ja se tuli voimaan 2017, Ojansuu-Kaunisto muistuttaa.

Ojansuu-Kauniston mukaan on ilmiselvää, että esitys tullaan hyväksymään piispainkokouksessa. Hän ei halua ottaa kantaa siihen, voisiko esitys mennä läpi myös kirkolliskokouksessa.

Onko kyse syrjivästä kirjauksesta?

Kompromissina markkinoitu esitys ei saa kannatusta kaikilta kirkon liberaalisiivessäkään. Esimerkiksi sateenkaariväen pappina tunnettu Late Mäntylä on kertonut sosiaalisessa mediassa vastustavansa esitystä. Mäntylän mukaan piispainkokouksen esityksen mukainen muutos ei olisi askel kohti yhdenvertaisuutta. Hänen mukaansa uudistus toisi kirkkojärjestykseen syrjivän kirjauksen, joka siellä ei vielä ole.

Ojansuu-Kaunisto sanoo ymmärtävänsä kyseisen kannan. Hänen mielestään esitystä ei kuitenkaan pitäisi tällä perusteella hylätä.

– On nähtävä kokonaisuus. Jos tämä on se kompromissi, joka tyydyttää myös konservatiiveja niin sitten se on se hinta (mikä pitää maksaa).

Ojansuu-Kaunisto kehuu piispainkokouksen esitystä siitä, että siinä sanotaan suoraan, ettei kirkossa voi olla täyttä yksimielisyyttä samaa sukupuolta olevien parien kirkollisesta vihkimisestä.

– Esityksessä ei yritetä käännyttää ketään olemaan toista mieltä. Tunnustetaan tosiasiat ja halutaan mennä eteenpäin, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat