Kirkolta tiukka julistus sateenkaarinuorten tueksi: Eheytyshoidot ovat hengellistä väkivaltaa – "Ihmisoikeudet eivät ole mielipiteen asia"

2:16

Luterilainen kirkko on julkaissut tiukkasanaisen selvityksen sateenkaarinuorten puolesta. Kirkko linjaa nyt ensi kertaa viralliselta taholta, miten kasvavaa nuorta tulee tukea seksuaalisen suuntautumisen kipuilun äärellä. Joidenkin kirkon herätysliikkeiden mukaan homoseksuaalisuudesta voi eheytyä. Kirkon kasvatusjohtaja pitää tällaista hengellisenä väkivaltana.

Sateenkaarinuorten hyvinvointi seurakunnissa -julkaisu on merkittävä selvitys ja kannanotto.

Samaan aikaan, kun luterilaisen kirkon parlamentti, kirkolliskokous piehtaroi tasa-arvoisen avioliittolainen kanssa – ja torjuu homoseksuaalien kirkkohäät, käytännön työstä vastaava kirkkohallitus toimii toisin.

Huomattavaa on se, että selvityksessä ei ole ainuttakaan raamatunlausetta eikä teologista perustelua. Lähtökohta on lääketieteellisen tiedon lisääminen.

– Kaikkia aikuisia ihmisiä, kasvattajia täytyy yhdistää se, että lapseen ja nuoreen suhtaudutaan kunnioittavasti - etenkin kun kyse on sukupuolisuudesta, sanoo kirkkohallituksen kasvatuksen ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen.

Kokkosen mukaan tarvitaan nykyaikaista tietoa, jotta ennakkoluuloja ja vanhoja käsityksiä voidaan muuttaa.

– Siksi julkaisu on laadittu kansainvälisessä yhteistyössä psykiatrien, psykologien ja seksuaalineuvojen kanssa.

Kirkon piirissä on edelleen herätysliikkeitä ja äänekkäitä vaikuttajia Arkadianmäkeä myöten, joille homoseksuaalisuus on synti. Parannus pitäisi tehdä, avuksi tarjotaan rukousta ja myös eheytyshoitoa.

Eheytyshoidoille nollatoleranssi

Kirkko ilmoittaa selvityksessään, mitä mieltä tällaisesta ollaan. Seuraava kappale on lainaus julkaisusta:

"Sateenkaarinuorten hyvinvoinnille aiheutuu erittäin vakavia riskejä, kun vanhemmat, terapautit, sieluhoitajat ja uskonnollisten yhteisöjen jäsenevät yrittävät muuttaa nuorten seksuaalista suuntautumista. Tämä on yhteydessä masennukseen ja itsetuhoisiin ajatuksiin, itsemurhayrityksiin sekä matalampaan koulutus- ja tulotasoon."

Julkaisun kritiikki pohjautuu psykiatrisiin tutkimuksiin.

– Hengellisen väkivallan, eheyshoitojen suhteen pitää olla nollatoleranssi. Tällainen toiminta ei vastaa nykypäivän käsitystä siitä, mitä hyvä kohtaaminen ja ihmisten kunnioittaminen on, sanoo Jarmo Kokkonen.

Kokkosen mukaan kyse on myös yhdenvertaisista ihmisoikeuksista.

– Ihmisoikeudet eivät ole vakaumuksen tai mielipiteen asia. Myös uskonnollisten yhteisöjen on niitä kunnioitettava.

Rippileirillä turvallista keskustelua

Helsingin Malmin seurakunnassa rippileiriä pitävä nuorisonohjaaja Melissa Hanhirova sanoo, että tärkeintä on luoda nuorille turvallinen ilmapiiri, jossa kaikki ovat hyväksyttyjä.

– Nuoret haluavat keskustalla näistä asiosta. He jo kysyivät leirille tullessa, saako näistä puhua. Vastasin, että varmasti saa. Me rakennamme leirit hyvin paljolti nuorten ajatusten ja kysymysten pohjalta.

– Meidän nuorisotyön ammattilaisten pitää tarkastella omaa katsomustamme, ettei meillä ole ennakkoluuloja. pohtii Melissa Hanhirova.

Nuoret muuttavat kirkon

Hänelle kirkon selvitys on polku parempaan tulevaisuuteen.

– Tutkimukset paljastavat, että mielenterveyden ongelmat kasvavat syrjinnän pelon myötä. Nostamalla nämä asiat esille tehdään muutos parempaan. Tehdään nuorille turvallisempaa tulevaisuutta.

Totuus on kuitenkin yhä se, että aikuistuva sateenkaarinuori saa vihkikirkon ovella mustaa kättä.

– Kirkolliskokouksella on kirkolliskokouksen ongelmat, naurahtaa kasvatusjohtaja Jarmo Kokkonen.

– Tasa-arvoinen avioliitto toteutuu kirkossa sitten,  kun sen aika on. Nuoret ovat tulevaisuuden päättäjiä myös kirkossa. Siksi uskon, että kirkon tulevaisuus on hyvä.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja