Kirkkosaleihin ei pääse, mutta arkkipiispa lupaa kirkon tukea koronakriisiin: "Tehtävämme on nyt tarjota rohkaisua ja tulevaisuuden toivoa, syyllisten etsiminen ei tarpeen"

10:45

Kriisin äärellä kirkko on kutsuva paikka pohtia ihmiselon haurautta, mutta nyt ei seurakuntienkaan tiloihin voi kokoontua. MTV:n haastattelussa vieraillut luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma painottaa kuuntelemisen ja läsnäolon tärkeyttä muilla keinoin. Kriisipuhelimet soivat ja vanhuksia voi auttaa arjessa, vaikkei voikaan mennä ulko-ovea pidemmällä.

– Onneksi maailmanlopun ennustajia ei ole ilmaantunut, huokaisee arkkipiispa Tapio Luoma helpottuneena.

Arkkipiispan mukaan keskustelu epidemiasta on pysynyt aisoissa. Ainakaan vielä kukaan ei ole julistanut Ilmestyskirjan tuomioennustuksia.

Tunnetusti kirkon lohtu on aina tarpeen kriisien keskellä. Nyt ei voi järjestää hartauksia eikä edes jumalanpalveluksia, koska 10 hengen kokoontumiskielto koskee myös seurakuntia. Seurakunnat pyrkivät toteuttamaan messuja verkkolähetyksinä. Yleisradio lähettää lähiviikot tv-jumalanpalveluksen joka viikko.

– Kirkolta tilanne vaatii nyt uutta luovuutta, kun ihmiset eivät voi kokoontua yhteen, miettii Luoma.

– Tärkeintä, että ihmiset tietävät, että kirkon työntekijät ovat käytettävissä ja läsnä. Tehtävämme on nyt tarjota rohkaisua ja tulevaisuuden toivoa.

– Ihan konkreettisesti, puhelimessa voi keskustella ja ystäväpalvelu on nyt kysyttyä. Erityisesti tämä tarkoittaa sairaiden, yksinäisten  ja vanhusten tukemista – ihmisten jotka eivät pääse käymään edes kaupassa, kuvailee arkkipiispa.

Epävarmuus on aina osa elämäämme

Entä pitäisikö meidän pohtia sitä, miksi näin on käynyt? Mikä on ihmisen vastuu?

– Ainakaan syyllisten etsiminen ei ole nyt tarpeellista. Mutta laittaahan tämä meidät huomaamaan ihmisen rajallisuuden.

– Vaikka miten hyvin järjestämme yhteiskuntamme olot ja yritämme tehdä tulevaisuutemme varmaksi, silti tällaisia epävarmuustekijöitä on aina olemassa.

– Mielessäni ovat nyt sairastuneet, yksinäiset ja vanhukset sekä ahdinkoon joutuneet yrittäjät ja he, jotka voivat jäädä työttömiksi. Ei tämä kriisi ole vain heidän kipunsa, vaan meidän kaikkien yhteinen kipu, pohtii arkkipiispa Tapio Luoma.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja