Mainos

Kirjeenvaihtajan kommentti: USA:n miesvaltainen hallinto harjoitti Kavanaugh-kuulemisessa herrasympatiaansa – se näyttää voittavan naisen sanan milloin tahansa

1:12

Miljoonat amerikkalaiset seurasivat henkeä haukkoen senaatista lähetettyä historiallista televisiolähetystä. Poikkeuksellinen kuuleminen oli erityisen raskas kokemuksiaan kuvailevalle professori Catherine Blasey Fordille. Se sai kyyneliin myös lukuisia muita naisia, jotka ovat joutuneet seksuaalisen ahdistelun kohteiksi.

Pääosin republikaanimiesten valiokunta oli päättänyt jo etukäteen, että tunteja kestävään ristikuulusteluun palkataan naispuolinen syyttäjä. He ymmärsivät 90-luvun tapahtumista oppineena, että näyttää oudolta, jos rivi miehiä jälleen kyseenalaistaa vastakysymyksillään naisen ahdisteluväitteitä. Tosin valiokunnan puheenjohtaja, republikaanisenaattori Charles Grassley, muistutti heti kuulemistilaisuuden alussa, kuinka armollinen hän on, kun antaa Fordin todistaa.

Grassley oli mukana myös vuonna 1991 presidentti George W. Bushin korkeimman oikeuden ehdokasta Clarence Thomasia koskeneessa kuulemistilaisuudessa. Thomasia seksuaalisesta ahdistelusta syyttänyt Anita Hill ei saanut silloinkaan mitä parhainta kohtelua. Thomas nimitettiin ja hän määrää yhä USA:n korkeimmassa oikeudessa.

"Olen kauhuissani"

Ford aloitti todistuksen kuten kuka tahansa elämänsä kipeintä päivää kuvaileva ihminen. Hän tärisi ja itki. Syyttäjän ristikuulustelusta huolimatta Ford pysyi väitetyissä yksityiskohdissa, jotka tapahtuivat lukiolaisbileissä 80-luvulla. Ford sanoi olevansa 100-prosenttisen varma, että hyväksikäytön takana oli konservatiivi, Donald Trumpin korkeimman oikeuden tuomariehdokas Brett Kavanaugh.

– En ole täällä, koska haluan olla. Olen kauhuissani. Koen, että on kansalaisvelvollisuuteni kertoa teille mitä minulle tapahtui, Ford aloitti todistuksensa.

Fordin mukaan Kavanaugh ja kaveri nauroivat kotibileiden makuuhuoneessa tapahtuneen hyökkäyksen aikana. Fordin mukaan Kavanaugh piti kättä sängyn päälle pakotetun Fordin suun edessä, ettei hän voinut huutaa apua. Ford pelkäsi tulevansa raiskatuksi ja tukehtuvansa.

Seksuaalirikostapauksissa kyse on usein sana sanaa vastaan. Fordin lisäksi kaksi muuta naista syyttävät Kavanaughia ahdistelusta.

Kavanaugh sai sympatiaa

Kuulemisessa vihaisena ja itkuisena esiintynyt Kavanaugh sai kuitenkin republikaanimiesten ja Trumpin sympatiat. Republikaanien palkkaama syyttäjä ei kuulustellut tuomariehdokasta yhtä pitkään kuin Fordia. Kavanaugh sai myös Fordista poiketen jokaisen republikaanisenaattorin pahoittelut siitä, että joutui todistamaan.

Republikaanisenaattori Lindsey Graham oli niin kiihdyksissä “hienon ihmisen kärsimyksistä”, että koki itse olevansa demokraattien väijytyksen kohteena. “Kavanaugh on hieno mies eikä ansaitse tällaista”. “Tällaiset syytteet tuhoavat hänen uransa”. “Häntä kohdellaan niin väärin”, nämä ovat republikaanimiesten kommentteja, joita professori Kate Manne kutsuu “himpathyksi”. Vapaasti käännettynä, herrasympatia, kasvaa Cornellin yliopiston filosofian apulaisprofessorin Mannen mukaan mitä ylemmäs mies nousee.

Mannesta herrasympatiassa miehet nousevat puolustamaan toista syytettyä miestä miltä tahansa, koska syytteet voivat tahrata lopulta muidenkin miesten urat. Herrasympatiassa miehen kommentit otetaan myös vakavammin kuin naisen. Mannesta ei ole epäilystäkään, etteikö Trump lisäisi herrasympatiaa.

– Sellaista suhteetonta sympatiaa mitä valtaa pitävät miehet nauttivat, kun heitä syytetään seksuaalisesta ahdistelusta, väkivallasta kumppania kohtaan, murhasta tai muusta naisvihamielisestä käytöksestä, Manne selventää New York Timesissa keskiviiikkona.

Mannesta herraklubilaiset eivät aina välttämättä näe harjoittavansa herrailua. Esimerkiksi 84-vuotias utahilainen republikaanisenaattori Orrin Hatch kuvaili professori Fordia todistuksen jälkeen sanomalla, että Ford on “viehättävä ja mieluisa todistaja”. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja