Kirjeenvaihtajan kommentti: Amerikkalaisten silmien eteen vyörytettiin kylmääviä yksityiskohtia kongressihyökkäyksen kulisseista

Kongressitalon hyökkäystä tutkivan komitean mukaan entinen presidentti Donald Trump aiheutti mellakan 2:06
Kongressitalon hyökkäystä tutkivan komitean mukaan entinen presidentti Donald Trump aiheutti mellakan. Kuulemisessa esiteltiin uutta, dramaattista kuvamateriaalia kongressin sisältä.

Salaliittoja, valheita, seitsemän kohdan suunnitelma ja armahduspyyntöjä. Julkiset kuulemiset punovat yhteen kaikkea mielettömyyttä, jonka vuoksi Donald Trumpin presidenttikausi päättyi väkivaltaan.

Lähes 20 miljoonaa ihmistä liimautui televisioiden ääreen torstain ja perjantain välisenä yönä katsomaan ensimmäistä Yhdysvaltain kongressin kuulemista, jossa ryhdyttiin purkamaan kongressitalon hyökkäykseen johtaneita tapahtumia.

Yhdysvaltain Capitol-kukkulalla 6. tammikuuta 2021 raivonneesta mellakasta on kulunut jo puolitoista vuotta, aikajanaa on kerrattu useaan otteeseen, ja kaikki muistavat kuvat raivokkaasta väkijoukosta tunkeutumassa rakennukseen.

Silti ensimmäisessä kuulemisessa tutkintakomitea onnistui jossain määrin lunastamaan lupauksensa uusista paljastuksista.

Ilta oli samaan aikaan arvokas ja vakava, mutta myös dramaattinen. Tutkintakomitean puheenjohtaja, demokraattiedustaja Bennie Thompson totesi, että salaliitto kansan tahdon estämiseksi ei ole ohi. Salissa todistanut poliisi Caroline Edwards kuvaili, kuinka oli liukastellut veressä sotatantereeksi muuttuneella Capitol-kukkulalla.

Kymmenminuuttisella videolla esiteltiin poliisien haalarikamerakuvaa pihamaalla käydyistä kamppailuista ja valvontakamerakuvaa kongressin sisältä, jossa kongressiedustajat juoksivat pakoon lähestyvää mellakoitsijoiden laumaa.

Komitea vyörytti materiaalia toisensa jälkeen katsojien silmien eteen ja antoi todisteiden puhua puolestaan. Kotisohvalle asti välittyi salin painostava tunnelma ja vaaran tuntu.

Vaaran, joka ei kohdistunut vain Washingtonissa hyökkäyspäivänä olleisiin, vaan koko Yhdysvaltain demokraattiseen järjestelmään.

Oma tytärkään ei uskonut vaalivilppiin

Kongressin tapahtumissa ei ole kyse vain pelkästä mellakasta ja hyökkäyksestä, vaan laajemmasta operaatiosta estää demokraattinen vallanvaihto.

Komitean varapuheenjohtajan, republikaaniedustaja Liz Cheneyn mukaan sitä varten oli laadittu seitsemän kohdan tarkka suunnitelma, jonka toteutumista valvoi vaalit hävinnyt presidentti Donald Trump. Tulevina viikkoina tuo suunnitelma paljastetaan kohta kerrallaan koko kansalle.

Suunnitelman perustana olivat valheet vaalien vilpillisyydestä. Videoiduissa lausunnoissa Trumpin oman lähipiirin jäsenet todistivat, etteivät nielleet väitteitä vaalivilpistä. Kuulemisten kannalta on kullanarvoista, että videoilla puhuvat myös viime metreille saakka Trumpin rinnalla kulkeneita. Se nakertaa pohjaa republikaanien väitteille siitä, että kuulemiset ovat pelkkä demokraattien vaalistuntti.

Videolausuntojen perusteella yleisölle selvisi, että silloinen oikeusministeri William Barr ei uskonut väitteisiin vaalituloksen valheellisuudesta, vaan kutsui niitä ”hevonpaskaksi” ja ”hölynpölyksi”, eikä halunnut olla osa niitä. Presidentin tytär ja neuvonantaja Ivanka Trump puolestaan sanoi videolla luottavansa Barriin ja hyväksyneensä hänen näkemyksensä oikeaksi.

Trumpin kampanjan neuvonantajana työskennellyt Jason Miller todisti, että data-asiantuntija oli informoinut Trumpia yksiselitteisen selvästi siitä, että hän häviäisi.

Trumpilla oli kaikki tieto vaalien todellisesta laidasta, mutta silti hän puski eteenpäin omaa agendaansa.

Cheney poltti viimeisetkin sillat republikaaneihin

Kaksituntisesta kuulemisesta reilu puoli tuntia oli omistettu republikaaniedustaja Liz Cheneyn puheelle. Hän toimi viestinviejänä paitsi Trumpin, myös kaikkien republikaanien suuntaan. (Komitean muodostavat seitsemän demokraattiedustajaa ja kaksi republikaaniedustajaa.)

Republikaanipuolue erotti vuosi sitten Cheneyn ryhmän johdosta Trumpiin kohdistuneen arvostelun vuoksi. Wyomingilaisen kongressiedustajan oma poliittinen ura on vaakalaudalla, sillä Trump ajaa hanakasti elokuun esivaalien voittoon haastajaa Harriet Hegemania

Siitä huolimatta Cheney ei hissutellut puheissaan, päinvastoin. Salissa Cheney osoitti sanansa kaikille republikaanikollegoilleen, joista suurin osa edelleen seisoo Trumpin rinnalla. Historiankirjoissa he eivät tule näyttämään hyviltä, Cheney sanoi.

– Tulee vielä koittamaan päivä, jolloin Donald Trump on poissa, mutta teidän häpeänne jää.

Cheney paljasti, että hyökkäystä seuraavina päivinä useat republikaaniedustajat anoivat presidentiltä armahdusta, koska olivat kuuluvasti pyrkineet vaalituloksen kumoamiseen.

Kysymys kuuluu: miksi kukaan tarvitsee armahdusta, ellei ole syyllinen?

Yllättävä sankari

Illan sankarinjalustalle nostettiin Trumpin varapresidenttinä työskennellyt Mike Pence.

Hyökkäyksen oltua käynnissä edustajat, avustajat ja perheenjäsenet anelivat Trumpia vetoamaan mellakoitsijoihin, jotta he vetäytyisivät Capitolilta. Presidentti ei tehnyt elettäkään vastatakseen pyyntöön. Liz Cheneyn mukaan Trump huusi ja ”suuttui valtavasti kaikille neuvonantajille, jotka vaativat, että hänen tulisi tehdä jotain lisää.”

Trump ei soittanut yhdellekään hallinnon edustajalle, kuten oikeusministerille tai puolustusministerille ohjeistaakseen, miten kongressitaloa tulisi puolustaa. Hän ei myöskään määrännyt kansalliskaartia paikalle.

Mutta sen teki varapresidentti Pence. Asia kävi ilmi asevoimien komentajanMark Milleyn videotodistuksesta.

Pencen otettua ohjat kulisseissa Trumpin työntekijät eivät olleet huolissaan siitä, kuka teki ja mitä, vaan siitä miltä kaikki näytti. Salissa kuultiin ote puhelinkeskustelusta Mark Milleyn ja Trumpin silloisen kansliapäällikön Mark Meadowsin kanssa.

– Meidän täytyy tuhota mielikuva siitä, että varapresidentti tekee kaikki päätökset. Pitää antaa vaikutelma, että presidentti on yhä johdossa, Meadows mesosi Milleylle.

Samaan aikaan rakennuksen ulkopuolella väkijoukko mylvi Pencelle hirttosilmukkaa, koska tämä ei ollut suostunut Trumpin vaatimuksiin keskeyttämään vaalituloksen vahvistamista.

Kuulemisen hyytävin hetki kuultiin tähän liittyen. Cheney kertoi hetkestä, jolloin Trump oli kuullut mellakoitsijoiden uhkailuista hirttää varapresidentti.

– Ehkä tukijamme ovat oikeilla jäljillä. Pence ansaitsee sen, Cheney siteerasi Trumpin sanoneen.

Silmiä avaava prosessi, vaikka jymy-yllätyksiä ei ilmaantuisikaan

Komitean jäsenet ovat luvanneet paljastaa tulevina viikkoina todisteita, jotka tulevat perinpohjaisesti muuttamaan yleisön käsityksen tammikuun 6. päivän tapahtumista ja kirkastamaan sen, ketkä kaikki vetelivät naruista kulisseissa.

Komitean toinen republikaanijäsen Adam Kinzingeron vannonut paljastusten ”muuttavan historiaa.”

Mahtipontiseen lupaukseen on syytä suhtautua varauksella, koska tarinan pääjuoni on jo kaikille tuttu.

Ensimmäisessä kuulemisessa muodostettiin kehys tarinan ympärille, ja yksityiskohtiin syvennytään tulevissa viidessä kuulemisessa. Seuraavassa kuulemisessa kesäkuun 13. päivä paneudutaan Trumpin valheisiin ja niiden seurauksiin.

Vaikka historiankirjoitus ei ratkaisevasti muuttuisikaan, seuraavankin kuulemisen voi odottaa olevan silmiä avaava. Moni halunnee myös nähdä, miten tarinaa viedään eteenpäin. Torstai-ilta päättyi Trumpin kannattajien, äärioikeistolaisten Proud Boys - ja Oath Keepers -ryhmien jäsenten kommentteihin.

– Yhdysvaltain presidentti kutsui meidät, yksi mellakoitsijoista sanoi haastattelijalle.

Kirjoittaja on MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja.

Lue myös:

    Uusimmat