Mainos

Kirjeenvaihtajan kommentti: Trump yrittää pelastaa kansallisella hätätilalla omat kasvonsa – mutta muuri jäänee saamatta

4:15
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppisen mukaan Trump ehkä toivookin tarpeeksi monen unohtavan draaman keskellä, että Trump itse hävisi demokraateille taistelun muurista kongressissa – kahdesti.

Valkoisen talon mukaan presidentti Donald Trump aikoo julistaa kansallisen hätätilan rahoittaakseen kiistanalaisen muurinsa. Useiden viikkojen ajan Trump on uhitellut kansallisella hätätilalla ja jo se tekee hätätilasta puhumisesta kyseenalaista.

– Hätätilan julistaminen on tehty presidentille mahdolliseksi, jos tapahtuu jotain niin yllättävää ja ennennäkemätöntä, ettei kongressi ehdi reagoida. Mitään sellaista ei ole nyt tapahtunut, Brennan instituutin kansallisen turvallisuuden asiantuntija Elizabeth Goitein kertoo MTV Uutisille

Edelliset Yhdysvaltain presidentit ovat myös julistaneet useita kansallisia hätätiloja. Esimerkiksi George W. Bush 9/11 terrori-iskun vuoksi, ja Barack Obama sikainfluenssaepidemian aikana.

Presidentin erikoisoikeuksia on kritisoitu ennenkin. Trumpin hätätilan uskottavuutta vähentää, että muuri on hänen vaalilupauksensa ja pakkomielle.

Mitä siis tapahtuu?

Trumpin suunnitelman yksityiskohtia ei vielä tiedetä, mutta oletettavasti Trump yrittää hätätilaan nojaten ohjata rahaa muuriinsa muualta puolustusmenoista.

Oikeusoppineet, demokraatit ja osa republikaaneista kyseenalaistavat jo nyt julistuksen laillisuutta. Todennäköisesti Trumpin päätös haastettaisiin oikeuteen. Oletettavasti tuomarit laittaisivat mahdollisen muurin rakennusprojektin jäihin ennen kuin sen rakentaminen ehtisi edes alkaa.

Miksi kaikki tämä vaiva, jos Trump tietää, ettei ehkä saakkaan muuria?

Vastaus on vaalit 2020. Trump haluaa tulla uudelleen valituksi ja uskoo vahvasti, että muuri ja kova maahanmuuttolinja siivitti hänen edellisen voittonsa. Hätätilan antamia erikoislihaksiaan pullistelemalla Trump voi siis osoittaa, että hän piti lupauksensa ja teki kaikkensa kannattajiensa puolesta.

Hätätila tulee myös aiheuttamaan riitelyä. Trump ehkä toivookin tarpeeksi monen unohtavan draaman keskellä, että Trump itse hävisi demokraateille taistelun muurista kongressissa – kahdesti.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja