Kirjeenvaihtajan kommentti: Täpärästi koronan väistänyt Biden saapuu Eurooppaan osoittamaan tukeaan liittolaisille – odotettavissa suuri näytös pienemmillä teoilla

Joe Bidenin Euroopan-matka oli saada yllätyskäänteen – kirjeenvaihtaja kertoo, mitä presidentin vierailu pitää sisällään 2:25
Katso yllä oleva video: Joe Bidenin Euroopan-matka oli saada yllätyskäänteen – kirjeenvaihtaja kertoo, mitä presidentin vierailu pitää sisällään.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden matkustaa tänään Brysseliin keskustelemaan Venäjän aloittamasta Ukrainan sodasta. Biden aikoo tavata Nato-kumppaneita, G7-maiden ja Euroopan Unionin johtoa. Brysselin jälkeen Biden matkustaa Puolaan.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Bidenin Euroopan matka meinasi saada yllättävän käänteen, kun vain päivä ennen Brysselin lentoa Bidenin lehdistövastaava Jen Psaki sai positiivisen koronatestituloksen. Psaki ja Biden ovat kokoustaneet samoissa tiloissa Valkoisessa talossa vielä tällä viikolla, mutta ainakin tähän mennessä Bidenin omat testitulokset ovat olleet negatiivia.

Bidenin Euroopan matkan ajoitus on tarkkaan harkittu, sillä Yhdysvaltain presidentti laskeutuu Brysseliin tasan kuukausi sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin hyökkäsi Ukrainaan. Biden haluaa korostaa läntisten liittolaisten yhteishenkeä ja todennäköisesti Euroopan Unionin johtajilta Biden saakin lämpimän vastaanoton ja kiitokset Yhdysvaltain aktiivisesta roolista kriisin hoidossa. Biden otti opikseen epäonnistuneen Afganistanin vetäytymisen ja sooloilun jälkeen ja on alkanut kuunnella liittolaisia. Erimielisyyksiä silti riittää muun muassa siitä, minkälaista aseapua Ukrainaan pitäisi länsimaiden toimesta lähettää. Biden ja liittolaiset julkistavat todennäköisesti Bidenin matkan aikana Venäjän taloudelle ja oligarkeille lisää pakotteita ja ehkä myös venäläiseen energiantuontiin liittyviä rajoituksia. Eri kokouksissa päätetään myös todennäköisesti lisäavusta Ukrainaan, mutta harvempi asiantuntija uskoo, että Biden ja liittolaiset pääsisivät sopuun mistään niin merkittävästä, että se lopettaisi Putinin verenvuodatuksen.

Brysselin jälkeen Biden suuntaa Puolaan, missä vastaanotto voi olla Brysseliä monimutkaisempi. Nato-kumppani Puola ja Yhdysvallat ovat olleet avoimen erimielisiä puolalaisten hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan, minkä lisäksi Puola on Ukrainan pakolaiskriisin keskus. Biden ei ole vahvistanut vierailua pakolaismajoituksissa, mutta sellaista häneltä silti odotetaan. Biden saattaa myös luvata Yhdysvaltojen ottavan lisää ukrainalaisia pakolaisia.

Ennen matkaansa Biden varoitti Venäjän yrittävän todennäköisesti voimakkaita kyberhyökkäyksiä Yhdysvaltoja vastaan. Yhdysvaltain varaulkoministeri Wendy Sherman vahvisti aiemmin viikolla, että Yhdysvallat on todella huolissaan Venäjän mahdollisista aikeista käyttää kemiallisia aseita Ukrainassa. Bidenin uskotaankin varoittavan Euroopan liittolaisia Putinin epätoivosta ja mahdollisista epätoivoisista teoista Ukrainan sodan pitkittyessä.

Lue myös:

    Uusimmat