Mainos

Kirjeenvaihtajan kirja-arvio: Uudesta Trump-kohukirjasta tulee likainen olo, jonka jälkeen on pakko päästä suihkuun

Toimittaja-kirjailija Michael Wolff kuvailee itseään kärpäseksi Valkoisen talon katossa uudessa kohukirjassaan Fire and Fury - Inside the Trump White House. Wolffin mukaan Trumpin hallinto on niin epävakaisen sekava, että hän sai nuuskia rauhassa.

Wolff tuntuukin päässeen paikoin ytimeen, kun hän kuvailee yksityiskohtaisesti keskusteluja presidentti Trumpin ja lähipiirin välillä. Wolff antaa Trumpista suurvallan johtajana lohduttoman kuvan. Pääosin kirjailija vahvistaa jo olemassa olevia epäilyjä kuten: Trump erotti James Comeyn, koska yritti suojella perheensä liiketoimia Venäjä-tutkinnalta.

Wolffin mukaan Trump ärhentelee Valkoisessa talossa kuin eksyksissä oleva lapsi, joka tarvitsee jatkuvaa kehumista. Lapsen leikkejä (tässä tapauksessa golf-pelejä) varjostavat kuitenkin kriittinen lehdistö, epäpätevä henkilöstö, hemmotellut lapset ja mahdolliset rikokset.

Wolff osaa kirjoittaa mehevästi, mutta todellisuudessa kirjassa ei ole uutta pureskeltavaa kuin Steve Bannonin esittämät syytökset Trumpin perheenjäseniä vastaan. Trumpin mielenterveyttä on kyseenalaistettu ennenkin. On myös useita teorioita, kuinka Trump pyrki presidentiksi vain dollareiden ja julkisuuden tähden.

Osa Wolffin saamasta kritiikistä johtuu varmasti muiden toimittajien kateudesta, mutta kirjan suurin ongelma on, ettei Wolff ole tarpeeksi läpinäkyvä. Hän ei kerro tarkemmin, mitkä tapahtumat hän on itse todistanut ja mitkä mahdollisesti kuullut. Esimerkiksi Wolffin mukaan Ivanka Trumpin suunnitelma on olla ensimmäinen naispresidentti. Wolff kirjoittaa, kuinka kauhistunut Bannon oli, kun Ivankan ja Jared Kushnerin suunnitelma raportoitiin hänelle. “He eivät sanoneet niin? Lopeta. Älä viitsi. Oikeasti! He eivät oikeasti sanoneet niin? Älä sano. Herranen aika”, Wolff kirjoittaa Bannonin sanoneen.

Wolff ei kuitenkaan avaa, kuka tiedon Bannonille raportoi. Oliko hän itse mahdollisesti juorun levittäjä.

Kirjan purevuutta syö myös huolimattomuus. Wolff muun muassa kirjoittaa nähneensä samoissa aamiaispöydissä Ivanka Trumpin ja Washington Postin toimittajan Mark Bermanin. Todellisuudessa samassa tilassa aamiaisella oli lobbari Mike Berman, ei Mark, vahvistaa WP:n toimittaja itse Twitterissä.

Kirjassa korostuu Valkoisen talon toiminnan likaisuus ja Bannonin ääni kuuluu alusta loppuun saakka. Wolff ehkä ajattelee, että hän osasi pelata Bannonia, mutta todellisuudessa Bannon saattoi käyttää hyväkseen Wolffia. Wolffille antamillaan kommenteilla Bannon haluaa ottaa selvästi etäisyyttä Trump-perheestä ja Venäjä-tutkinnasta.

BBC:n haastattelussa Wolff sanoo itse uskovansa, että Trump joutuu vielä eroamaan hänen kirjansa paljastuksien vuoksi. Itse uskon, että tämä on vain yksi skandaali Trumpin kaoottisessa maailmassa,  ellei Bannonilla ole vielä jotain hihassaan. Bannon auttoi Trumpin Valkoiseen taloon, Bannon voinee myös tiputtaa hänet sieltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.