Mainos

Kirja-arvio: Valkoisessa talossa taitaa olla moni asia täysin sekaisin

Michael Wolff: Fire and Fury - Inside the Trump White House (Henry Holt and Company 2018)

"Kyse on pahemmasta kuin voisi uskoa. Idiootti, jonka ympärillä on pellejä. Trump ei halua lukea mitään, ei edes yhden sivun muistioita, ei lyhyitä poliittisia toimintaohjeita, ei mitään. Hän valmistautuu vain puolittain valtioiden johtajien tapaamiseen, koska on niin kyllästynyt. Avustajat eivät ole sen parempia. Kushner (vävy) on etuoikeutettu nulikka, joka ei tiedä mitään. Bannon on ylkimielinen mulkku, joka kuvittelee olevansa viisaampi kuin onkaan."

Edellämainittu kuvaus Trumpin hallinnosta löytyy tammikuussa Yhdysvalloissa julkaistusta Michael Wolffin kirjasta "Fire and Fury". Lainauksen väitetään olevan Trumpin nyt jo eronneen talousneuvonantajan Gary Cohnin kirjoittamasta sähköpostista, joka oivan kuvaksensa vuoksi levisi laajemmalle kuin oli alun perin tarkoitus.

Kuten lehdistä on voinut lukea ja televisiosta nähdä, Trumpin enimmäinen vuosi presidenttinä on ollut varsin vauhdikas. Poliittisesti Trump ei ole saanut paljon aikaan vaikka hänellä on omat puoluetoverit enemmistönä sekä kongressin edustajainhuoneessa että senaatissa.

Wolffin kirja päättyy ennustukseen, että seuraavana erottamisvuorossa on ulkoministeri Rex Tillerson. Wolff kirjoittaa, että "lokakuun alussa Tillersonin päivät olivat luetut". Tillerson oli haukkunut Trumpia ääliöksi (moron) ja ulkoministerin ja presidentin suhteita kuvattiin muutenkin vaikeaksi.

"Tillersonista tulee jälleen yksi esimerkki alaisesta, joka kuvitteli, että hänen omat kykynsä voisivat jotenkin kompensoida Trumpin puutteet", Wolff kirjoittaa kirjassa. Tänään tiistaina 13.3. Tillerson sai sitten potkut.

Avustajia erotetaan vauhdikkaasti

Trumpin aika näyttää kirjan mukaan menneen paitsi golfaamiseen myös erilaisiin henkilöriitoihin. Monet vuosi sitten palkatuista avustajista ovat saaneet jo lähteä, kuuluisimpana heistä Steve Bannon. Bannon oli strategiapäällikkönä viime elokuuhun saakka. Oikeastaan ainoat alusta lähtien mukana olleet avustajat ovat olleet Trumpin tytär Ivanka ja tämän puoliso Jared Kushner.

Kirjan kirjoittaja Michael Wolff sanoo tehneensä pari sataa haastattalua Trumpin lähipiirissä kirjaansa varten. Tämän lisäksi kirjoittaja on käyttänyt hyväkseen mediassa julkaistuja juttuja.

Kirjaa lukemalla ei aina selviä, mikä tieto perustuu haastatteluihin ja mikä johonkin muuhun tietoon, sillä lähteitä ei ole julkistettu. Wolffia pidetään kuitenkin ansioituneena kirjoittajana, joten kirja lienee pääosin validi kuvaus Valkoisen talon tapahtumista.

Monet kirjassa kuvatut asiat on kerrottu mediassa niiden tapahduttua. Kun tilanteet on summattu yhteen kirjaan, vaikutelmaksi jää, että Valkoinen talo on koko ajan eräänlaisessa kaoottisuuden tilassa. Johtosuhteet ovat epäselvät, Trumpin itsensä ajatukset ailahtelevat ja kaikki tuntuvat pelkäävän taustalla koko ajan pahenevaa Venäjä-tutkimusta.

"Ei hullu vaan tyhmä"

Trumpista itsestään annettaan kuva, että hän ei ole hullu vaan tyhmä. Hän ei lue kirjoja ja lehdistäkin vain otsikot, jotka koskettavat häntä. Merkittävin informaatiokanava on konservatiivinen FOX-uutiskanava. Suurin osa muiden uutisvälineiden tuotoksista on Trumpin mielestä "fake news" eli valeuutisia.

Joko Trumpilla on erilaisiin asioihin jonkin ennakkonäkemys tai sitten hänellä ei ole mitään näkemystä. Hän haluaa keskustella mutta ei kuitenkaan osaa tai halua ottaa keskusteluissa tuotuja näkökulmia huomioon.

Mutta miksi sitten Trump on ympäröinyt itsensä kummallisilla avustajilla, jotka joutuvat pian eroamaan. Kirjassa annetaan selitykseksi se, että Trumpista ei alun perin pitänyt tulla presidenttiä. Sellainen ehdokas, joka ei ole suosiossa, imee vaalikampailun aikana ympärilleen keskinkertaisia tai "erikoisia" hahmoja. Kun Trump sitten kuitenkin voitti, näistä erikoisuuksista tuli presidentin lähikaartia.

Trump henkilöi kirjan näkemyksen mukaan kaiken ja siksi Trumpin maailmassa asiat eivät todellakaan riitele vaan henkilöt. Hän tuntuu oikeastaan arvostavan vain tytärtään ja tämän miestä, koska uskoo heidän olevan ehdottoman lojaaleja.

Venäjä-tutkimus pinnalla

Kirjassa on hyvä kuvaus FBI-johtajan James Comeyn erottamisesta. Comey oli Venäjä-tutkimuksineen Trumpin mielestä hylkiö, joka oli erotettava.

Trump sanoi julkisuuteen, että hän oli eroasiassa toiminut muun muassa oikeusministeri Jeff Sessionsin sekä ministeriön toiseksi korkeimman virkamiehen Rod Rosensteinin suosituksesta. Myöhemmin hän antoi ymmärtää, että ei toiminutkaan varsinaisesti näin. Rosenstein ei luonnollisesti pitänyt Trumpin toiminnasta. Hän nimitti Robert Muellerin Venäjä-toiminnan erikoistutkijaksi, joten Trump ei juuri hyötynyt Comeyn erottamisesta.

Trumpin lisäksi kirjan yksi päähenkilö on Trumpin strategiapäällikkö Stephen Bannon, joka lienee ollut jonkinlainen Rasputin presidentin taustalla. Bannon johti vaalikampanjaa ja sai sitten palkintoviran Valkoisesta talosta. Hän edustaa uutta tai vaihtoehtoista konservatiivista alt-right-liikettä. Bannon oli kirjan mukaan koko ajan riidoissa muiden neuvonantajien ja erityisesti lähipiirin eli Trumpin tyttären ja tämän miehen kanssa.

Kirjassa annetaan ymmärtää, että Trump ja Bannon eivät olleet ylimmät ystävät ja että Bannon haukkui sekä presidenttiä että muita avustajia varsin roimasti. Bannonin mukaan Trumpin tytär Ivanka on tyhmä kuin aasi. Bannon piti myös avoimesti Ivankan miestä Jared Kushneria täytenä hölmönä hänen Venäjä-yhteyksiensä takia.

Annus horriblis

Kirjan näkemys Trumpin hallinnon ensimmäisestä vuodesta on varsin karsea. Wolffin mukaan kaikki, jotka liittyivät Trumpin tiimiin Valkoisessa talossa, ajattelivat, että "tämä voi toimia".

Wolff kirjoittaa, että kun kolme neljäsosaa ensimmäisestä virkavuodesta oli takana, oikeastaan kukaan merkittävistä Valkoisen talon avustajista ei ollut enää tätä mieltä. Kirjan mukaan ainoa syy siihen, että osa avustajista on vielä jatkanut virassaan johtuu siitä, että he ajattelevat jotenkin voivansa estää vieläkin pahempien asioiden tapahtumisen.

Kirjan on kerrottu ilmestyvän Suomeksi viimeistään huhtikuussa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.