Mainos

Kirjailijoilta kritiikkiä Suomen kulttuurikentälle

Tommi Melender

Ranskalainen ystävä -romaanistaan Finlandia-ehdokkuuden saanut kirjailija Tommi Melender arvostelee kotimaista kirjallisuuskentää palkintovetoisuudesta.

- Hirveän palkintovetoista nykyinen kirjallinen julkisuus kyllä on. Kirjahan ei olisi ollut yhtään huonompi ilman ehdokkuutta, Melender viittaa viimevuotiseen romaaniinsa, joka kertoo suomalaisen kirjailijan ja ranskalaisen kuljetusyrittäjän ystävyydestä Ranskassa.

Palkinto- ja seminaariyhteiskunta ei miellytä Melenderiä muutenkaan. Suomi on monien muiden maiden tapaan turhien seminaarien maa, hän tuumii.

- Yrityksille puhuvat konsultit myyvät valmiiksi pureskeltua ajatusmössöä. Ihmiset luulevat, että se voidaan valjastaa liikevoitoksi.

Afrikan poikki -teoksen julkaissut kirjailija Juha Vakkuri harmittelee puolestaan, ettei suomalaisissa kouluissa juuri käsitellä Afrikan maiden historiaa. Suomi on Vakkurin mukaan mukana eurooppalaisessa isovelimäisessä asenteessa, jossa Afrikasta puhutaankin yhtenä epämääräisenä kokonaisuutena.

- Kiinalaiset eivät koskaan saarnaa Afrikassa. He menevät tekemään raakaa bisnestä. Me eurooppalaiset haluamme Afrikasta luonnonrikkauksia ja saarnatakin vielä.

Viime keväänä Afrikan leveimmän kohdan poikki kulkenut Vakkuri on matkaillut Afrikassa 38 vuotta.

- Sudan oli ainoa maa, jonne en keväällä lopultakaan päässyt.

Vakkuri tunnetaan myös Beninissä sijaitsevan afrikkalais-suomalaisen kulttuurikeskus Villa Karon perustajana.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.