Vastaamon kiristäjän julkaisemat potilastiedot katosivat näkyvistä Tor-verkosta – KRP pysyy vaitonaisena tapahtuneesta

Psykoterapiakeskus Vastaamosta tietomurrolla hankitut potilastiedot eivät aamusta lähtien ole näkyneet salatun tor-verkon sivulla, jossa kiristäjä on niitä julkaissut. KRP ei voi kommentoida tapahtunutta. 

Sivu ei ole auennut aamukahdeksasta lähtien. Syytä siihen, että sivuun ei saada yhteyttä, ei toistaiseksi tiedetä.

MTV Uutiset on ollut yhteydessä Keskusrikospoliisiin (KRP), joka ei suostunut kommentoimaan tapahtunutta tutkintaan vedoten. 

Rikosylikomisario Tero Muurman ei voinut kommentoida, ovatko potilastiedot edelleen näkyvissä Tor-verkossa.

Hän ei myöskään voinut kommentoida, onko Vastaamo kenties maksanut yhtiöltä vaaditut lunnaat ja siten sivusto olisi kiristäjän toimesta poistettu. 

– Tällä hetkellä meillä ei ole tiedotettavaa. Tiedotamme asiasta, kun on jotain tiedotettavaa. Aikataulusta en osaa sanoa mitään, Muurman toteaa.

Aamulla sivustolle lisättiin iso tiedosto

Kiristäjä on aiemmin uhannut julkaisevansa päivittäin sadan Vastaamon potilaan tiedot, jos hänen lunnasvaatimuksiinsa ei suostuta. Vielä aikaisin aamulla tietoja oli luettavissa sivuilta. 

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoi tuolloin sivuille ladatun 10 gigatavun tiedosto, jossa kokonsa puolesta saattoi hyvinkin olla koko tietomurrossa saatu tietokanta. Hänellä ei kuitenkaan ollut tietoa tiedoston tosiasiallisesta sisällöstä.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kommentoi arkaluotoisten terapiatietojen – millaisesta kiristysmuodosta puhutaan? 3:11
F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppösen mukaan Vastaamoon kohdistunut hyökkäys oli poikkeuksellinen ja vahingollinen Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakaille. Katso haastattelu yllä olevaltavideolta. 

Rikosnimikkeet pysyvät samoina

Rikosylikomisario Muurmanin mukaan myös rikosnimikkeet pysyvät sellaisina kuin ne on viimeksi ilmoitettu. 

Keskusrikospoliisi tutkii hyökkäystä törkeänä tietomurtona ja törkeänä yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä.

Poliisi pyytää, että ihmiset, jotka ovat huomanneet yksityistietojaan levitetyn, tekevät asiasta sähköisen rikosilmoituksen.

Juttua muokattu 2310.2020 kello 11.28: Lisätty KRP:lta saadut tiedot. 

Lue myös:

    Uusimmat