Kirjagurun vinkit: Nämä kirjat pukinkonttiin!

Akateemisen kirjakaupan entinen toimitusjohtaja Stig-Björn Nyberg vinkkaa, mitkä tänä vuonna ilmestyneet menestyskirjat ovat varmimpia valintoja joululahjapakettiin.

Laila Hirvisaari: Me, Keisarinna

Ennen vanhaan oli itsestään selvää, että isä ilahtui, kun lahjapaperin kätköistä paljastui uusin Kalle Päätalon tai Arto Paasilinnan romaani. Nykyään Nybergin mukaan on ainoastaan yksi kirjailija, joka yltää vastaavaan lähes koko kansan suosioon. Ja se on Laila Hirvisaari (ent. Hietamies).

– Hän kirjoittaa sellaisia kirjoja, joita Suomen kansa haluaa lukea.

Hirvisaaren uusin historiallinen romaani on jatkoa hänen edelliselle teokselleen Minä, Katariina ja on varma valinta pukin konttiin.

Ilkka Remes: Omertan liitto

Remes, syntymänimeltään Petri Pykälä, tuli tunnetuksi ensimmäisestä teoksestaan Pääkallokehrääjä, jonka lähtökohtana oli, että Neuvostoliitto oli voittanut sodan ja Suomi oli osa Neuvostoliittoa. Uusimmassa teoksessaan Remes käsittelee Euroopan Unionia faktaa ja fiktiota sekoittaen.

Remes ei ole Nybergistä koko kansan kirjailija, mutta on oman yleisönsä suosiossa.

–Arvostelija on todennyt Omertan liiton olevan Remeksen toistaiseksi paras kirja ensimmäisen jälkeen.

Remes kirjoittaa myös nuortenkirjoja.

Jo Nesbø: Poliisi

Nyberg kertoo dekkaristi Nesbøn myyvän Norjassa jokaista kirjaansa yli 300 000 kappaletta. Se on enemmän kuin ainutkaan suomalainen kirja Suomessa, vaikka Norjassa on vähemmän ihmisiä.

– Hän on tosi suosittu. Ympäri maailmaa hänellä on parikymmentä miljoonaa myytyä kirjaa.

Nesbøn salaisuus ovat Nybergin mukaan "cliffhangerit" – jokainen luku jää niin jännittävään kohtaan, ettei lukemista malta lopettaa.

Nuorimmille dekkariahmateille Poliisia ei voi suositella. Nesbøn teokset ovat kautta linjan melko väkivaltaisia.

Ville Kivimäki: Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939-1945.

Murtuneet mielet on tämän vuoden Tieto-Finlandian voittaja. Arkistomateriaalin pohjalta kirjoitettu tietokirja käsittelee monelle yhä kipeää aihetta.

– Kirjassa ikäluokkamme saa vastauksia siihen, miksi heräsimme isiemme huutoihin öisin. Mieli järkkyi melkein kaikilla sodassa. Noin 18 000 suomalaista sotilaista joutui psykiatriseen hoitoon, mutta kukaan ei halunnut mennä sinne. Ei ollut lääkäreitä, Nyberg kertoo teoksesta.

– Kerta kaikkiaan hieno kirja. Kun Kivimäki, joka on syntynyt -76, piti kiitospuheen, niin melkein jokaiselta tuli kyynel silmästä.

Kai Ekholm: Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava

Paljon tietokirjoja kirjoittanut kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm on yllättänyt kirjoittamalla dekkarin. Teos alkaa siitä, kun Kansalliskirjastosta löytyy ruumis.

– Rikosta lähtee tutkimaan ensin poliisi, mutta siinä ei päästä eteenpäin. Rikosta alkaa tutkia kaksi dekkaria.

Nyberg kehuu teosta älykködekkariksi ja omaksi suosikikseen.

Lukupiirin käsittelyssä syksyn kirjahitit. 26:12

Lue myös:

    Uusimmat