Kirja: Nokian siirtyminen Windowsiin oli katastrofaalinen virhe

Nokian siirtyminen Windows-käyttöjärjestelmään on ollut yksi pahimmista epäonnistumisista yrityshistoriassa.

Suomessa asuvan amerikkalaisen David J. Cordin johtopäätökset ovat tylyt Nokian kannalta. Cord on julkaissut kirjan The Decline and Fall of Nokia, jossa hän analysoi Nokian matkapuhelinyksikön tuhoon johtaneita tekijöitä.

Osansa saavat toimitusjohtaja Stephen Elopin tekemät "karmaisevat" virheet sekä Jorma Ollilan ja Olli-Pekka Kallasvuon aikana Nokiaan pesiytynyt yrityskulttuuri.

Henkilökohtainen vastuu ja vapaus, jotka olivat Nokian sielu kukoistuksen aikana, katosivat, Cord kirjoittaa. Nokiasta tuli arrogantti, ylimielinen yhtiö. Nokialaiset käyttäytyivät kuin miljonäärit.

Ongelmana oli myös Nokian organisaatio. Vaikka yhtiön palveluksessa oli kyvykkäitä ja omistautuneita ihmisiä, he eivät kyenneet hoitamaan tehtäviään. Nokian johtajat myöntävät Cordin mukaan lähes poikkeuksetta, että Symbian-käyttöjärjestelmän ongelmat tiedettiin yhtiössä vuosia ennen kuin ulkopuoliset havaitsivat ne.

Nokia ei tehnyt koskaan kunnollista päätöstä ratkaista ongelmat.

Seurauksena oli, että Applen iPhone ja Android-puhelimet valtasivat nopeasti älypuhelinmarkkinat, kun Nokialla ei ollut tarjota kuin kömpelöitä Symbian-puhelimia.

"Järjenvastainen päätös"

Virheet jatkuivat, kun Stephen Elop nousi Nokian uudeksi toimitusjohtajaksi vuonna 2010. Seuraavan vuoden alussa hän ilmoitti, että Nokian uudeksi käyttöjärjestelmäksi tulee Windows. Samalla hän käytännössä haukkui yhtiönsä silloiset puhelimet.

Symbian-puhelinten myynti romahti eivätkä uudet Windows-puhelimet olleet lähellekään valmiita.

– Päätös sitoa Nokian kädet pitkäaikaisella sopimuksella Microsoftin taantuvaan ekosysteemiin ja hävittää yhtiön toimintavapaus oli järjenvastainen, Cord kirjoittaa.

Vuonna 2012 Nokian tilanne oli jo niin vakava, että eräät analyytikot kyseenalaistivat Nokian selviytymisen.

Yhtiön osakekurssi romahti ja tappiot kasaantuivat. Vuonna 2007 Nokian markkina-arvo oli 102 miljardia euroa. Kun Nokia myi viime syyskuussa matkapuhelinyksikkönsä Microsoftille, yksikköä pidettiin yleisesti arvottomana tai jopa arvoltaan negatiivisena.

Siihen nähden 5,44 miljardin euron kauppahinta on erinomainen.


Lue myös:

    Uusimmat