Kirja-arvio: Yhä uudet ryhmät tulevat kaapista ulos

Tiia Forsström, Jouni Forsström: BDSM Aapinen (Like 2016)

Samalla kun olemme jo julkisessa keskustelussa tottuneet homoihin, transsukupuolisiin ja jopa niin sanottuihin muunsukupuolisiin, nyt lienee aika ryhtyä tutustumaan kinky-jengiin eli BDSM-ihmisiin. He voivat olla homoja tai heteroita, he voivat olla sinä tai minä.

Kevyttä sadomasokismityyppistä suhdetta kuvanneen romaanisarja Fifty Shades of Grayn ja sen innoittamien samankaltaisten kirjojen (ja elokuvien) myötä sadomasokismi näyttää muuttuneen hardcoresta pehmopornoksi. Piiska- ja sitomisleikeistä alkaa ilmeisesti tulla jo jonkinlaista valtavirtaa jopa siinä määrin, että nyt on kirjoitettu aiheeseen liittyvä opaskirja.

BDSM-aapisen kirjoittajien esittely kertonee kirjan sisällöstä ainakin jotain. Tiia Forsström (ent. Aarnipuu) on kirjan mukana tulleen tiedotteen mukaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moniosaaja. Hän on Setan ex-puheenjohtaja, sukupuolentutkija ja tietokirjailija. Jouni Forsströmillä on puolestaan saman tiedotteen mukaan monipuolinen kokemus ihmisten satuttamisesta. Hän uskoo avoimeen tiedonjakamiseen ja ennakkoluulottomaan oppimiseen.

Kirjan ote BDSM-maailmaan on hyvin käytännönläheinen. Solmujen tekemistä ei sentään opeteta mutta kaikki muu oleellinen kerrotaan alistamisesta, dominoinnista ja erilaisista tässä toiminnassa käytettävistä välineistä. BDSM:llä tarkoitetaan siis sado-masokismin lisäksi erilaisia seksuaalifetissejä, joita voivat olla yhtä hyvin kiihottavat asut kuin niinkin tavanomaiset tavarat kuin esimerkiksi kellot. Tosin en tiedä, oliko kellojen esiintuominen tässä kirjassa eräänlainen vitsi.

Kirjassa korostetaan opettavaisesti, että olipa seksi minkälaista tahansa, sen pitäisi olla konsensuaalista eli yhteisymmärryksessä tehtyä.

Vaikka esitetyt seksuaaliset muodot ovat ainakin osin varsin rankkoja, kivuliaita tai peräti omituisia, ajatus on, että touhun voi lopettaa heti kun toinen osapuoli niin päättää. Tätä samaa sanomaa tuodaan esille läpi kirjan useaan kertaan, mikä on tietenkin hyvä, koska osa kirjassa kuvatuista toiminnoista on hengenvaarallisia.

Sadomasokismi poistettiin Suomessa tautiluokituksesta vasta vuonna 2011, joten nyt kinky-toiminta lienee siis "normaalia". Tai jos sitä on vaikea määritellä normaaliksi, on toiminta tullut ainakin ulos kaapista baareihin, erilaisiin tapaamisiin ja sessioihin. Ja kuten kirja korostaa, ihan normiheterotkin harrastavat sitomista ja erilaisia alistamisleikkejä ilman, että ajattelevat olevansa BDSM-ihmisiä.

Kirjaa voi pitää alan oppikirjana aiheesta kiinnostuneille. Vaikka kirja ei melko varmasti saakaan tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa, tämä kirja jos mikä on tiedonjulkistamista. 

Lue myös:

    Uusimmat