Mainos

Kirja-arvio: Uudet polut Tallinnassa

Polkuja ja mansikkapaikkoja - Tallinna suomalaisten suosittelemana (Carpe Diem 2017).

Suomalaisten hyvin tuntema Viru-hotelli on Suomen juhlavuoden kunniaksi julkaisut kirjan, jossa esitellään Tallinnan "polkuja ja mansikkapaikkoja" meille suomalaisturisteille.

Polkujen etsinnässä ovat avustaneet lukuisat suomalaiset Tallinnan-kävijät. Konsepti on onnistunut, sillä vaikka olen vuosikymmenten saatossa käynyt lukuisia kertoja Tallinnassa, löysin kirjasta paljon uusia ja mielenkiintoisia käyntikohteita.

Kirja alkaa Tallinnan keskusaukion historialla; siis tuon saman aukion, jolle Viru-hotelli nousi 70-luvulla. Virun esikuvana on Brasilian parlamenttitalo.

Ensimmäistä kertaa Tallinnaan tulevalle kerrotaan Vanhankaupungin kohteista, Kalamajan kaupunginosasta ja merimuseosta eli lentosatamasta. Hieman kokeneemmalle kävijälle ehdotetaan Viru-hotellin KGB-museota, miehitysmuseota ja Lasnamäen kaupunginosaa. Myös puutarhakaupunginosa Nômme ja siellä sijaitseva kreivi von Glehnin rakennuttama linna erikoisine patsaineen mainitaan.

Kirja on jaoteltu myös Tallinnan historiallisten aikakausien mukaan. Niinpä kerrotaan keskiaikaisesta Tallinnasta (raatihuone, Euroopan vanhin apteekki, suurkilta), tsaarinajan Tallinnasta (Russalka-patsas, Maarjamäen linna, Kardriorg), tasavallan ajasta, neuvostoajasta (Stalinin tornitalo, Kosmos-elokuvateatteri, Linnahall) ja modernista Tallinnasta, josta hyvä esimerkki on paikallinen Manhattan eli pilvenpiirtäjäkeskusta

Kirjasta selviää, että presidentti Tarja Halosen mielikohde Tallinnassa on Kadriorgissa sijaitseva modernin taiteen museo Kumu. Kirjailija Sofi Oksanen ehdottaa käyntikohteeksi Patarein kuuluisaa vankilaa ja Suomen suurlähettiläs Kirsti Narinen pitää Viimsistä ja siellä olevasta rannarahvamuuseumista ja Kirovin kalakombinaatista.

Kirja toimii myös perinteisenä oppaana, sillä siitä selviää minne mennä, kun nälkä ja jano tai ostoshimo yllättää. Osiosta löytyvät Tallinnan pienpanimot, viinibaarit, kahvilat ja ruokakadut. Myös ostoskadut ja illanviettopaikat kerrotaan tiiviisti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.