Kirja: Artistitähti Kikan uran alkuaikojen keikka sai järkyttävän käänteen heti alkaessaan – tilanne oli äityä mellakaksi: "Puhkesi täysi paniikki"

3:09
Laulajalegenda Kikan elämästä on ilmestynyt hänen hyvän ystävänsä Raija Pellin kirjoittama kirja – näin Pelli kuvailee kirjaprojektia ja Kikan perintöä suomalaiselle musiikille

Kikka nousi jo uransa alussa valtavaksi ilmiöksi Suomessa. Laulajatähden uran ja elämän vaiherikkaita tapahtumia puretaan uutuuskirjassa.

Laulajalegenda Kikka, oikealta nimeltään Kirsi Viilonen, tunnettiin eläessään läpi Suomen räväkkänä ja häpeilemättömänä artistina, jonka uran sekä elämän vauhdikkaat sekä traagisetkin vaiheet ovat monille ainakin osittain tuttuja. Torstaina 10. syyskuuta ilmestyi laulajatähdestä kertova elämäkertakirja Kikka – Mä haluun viihdyttää (Docendo), jossa kirjailija sekä Kikan ystävä Raija Pelli perkaa tarkasti Kikan elämän ja uran eri vaiheet. 

Kikka nousi nopeasti julkisuuteen sekä koko Suomen suosioon vuonna 1989 singlellään Mä haluun viihdyttää. Laulajan ympärille nousi pian ilmiö, kun fanit halusivat kiihkeästi osansa rohkeasta ja räväkästä naisesta, jonka kappaleissa toistuivat avoimesti seksuaaliset teemat. Pellin teoksessa muistellaan tapausta alkukesästä 1990, jolloin Kikka esiintyi Nivalassa Gasoline Girls and Petrol Boys -yhtyeen lämmittelijänä. Kirjan mukaan tupa oli tuolloin täynnä innokkaasta yleisöstä jo artistin sekä silloisen managerinsa Pia Temisevän kanssa. 

Kirjan mukaan Kikka ei koskaan pitänyt siitä, että innokkaimmat fanit pyrkivät iholle, sillä hän oli omassa elämässään hyvin yksityinen henkilö. Artistina Kikka oli räväkkä, seksisymboliksi noussut hahmo, mutta tuon roolin takana hän halusi olla jotain mutua. Tuiskulan keikkapaikalle saavuttuaan Kikka oli peloissaan takahuoneessa, sillä yleisö vaikutti olevan selvästi päihtynyt. Huoli ilmastiin paikan järjestysmiehille, jotka kuitenkin vastasivat siihen välinpitämättömästi. Huoli oli kuitenkin oikea. 

– Yleisön levottomuus näkyi heti, kun hehkeä Kikka tuli näkyviin ja raivasi tietään estradille. Innokkaimmat yrittivät tarttua laulajan vaatteisiin ja kaapata hänet syleilyynsä. Ihmeen kaupalla Kikka pääsi kuin pääsikin lavalle Pian sekä parin järjestysmiehen tukemana. Sitten alkoi rähinä, kirjassa kerrotaan. 

Teoksessa kerrotaan, kuinka pääasiassa miehistä koostunut eturivin yleisö riehaantui jo keikan ensimmäisten hetkien aikana ja pyrki pääsemään artistin luokse lavalle. Manageri Temisevä nousi pian lavalle Kikan suojaksi, joka vetäytyi hätääntyneenä lavan perukoille, keskeyttämättä kappalettaan. 

– Puhkesi täysi paniikki. Vasta kun muutama härski riehuja onnistui kiipeämään liki laulajaa, järjestysmiehet ymmärsivät tilanteen vakavuuden. Joku heistä tajusi katkaista musiikin, laulu loppui ja keikka päättyi ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan. Fanit olivat ihmeissään ja purkivat pettymystään nyrkit heiluen, kirjassa kerrataan.

Keikkaa ei voitu jatkaa, vaan artisti sekä Temisevä pyrkivät pääsemään paikalta nopeasti pois. Järjestysmiehet saattoivat kaksikon autolleen, mutta paikalla yhä raivonnut väkijoukko yritti estää kaikin tavoin parin poistumisen paikalta. 

Tilanne kärjistyi lähestulkoon mellakan omaiseksi, kun kirjan mukaan ihmiset saartoivat auton, hyppivät konepellillä sekä viiltelivät sen kylkiä. 

– Pia puristi rattia, starttasi auton ja pelkäsi vielä vahingoittavansa jotakuta. Koko hiljaisen automatkan molemmat itkivät, kirja kertoo. 

Muutama päivä tapahtuneen jälkeen Kikka oli päässyt yli järkytyksestään ja raivosi keikan ontuneista järjestelyistä sekä managerinsa toiminnasta. Tilanne oli todella ollut vaarallinen. 

Kirjan mukaan Nivalan tapahtumat olivat myös viimeinen niitti Kikan sekä Temisevän välien rikkoutumiseen, jota seurasi vuosien mittainen mykkäkoulu, jonka aikana naiset eivät olleet tekemisissä toistensa kanssa. 

Kikka menehtyi sairaskohtaukseen 3. joulukuuta 2005 ollessaan 41-vuotias.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja