Mainos

Kiristettiinkö Nokian Renkaita vai ei? KRP: Yritysvakoilujutun tutkinnassa ei ilmi kiristysepäilyjä

Keskusrikospoliisi ei törmännyt Suomen suurimman yritysvakoilujutun tutkinnassa kiristys- tai uhkausepäilyihin.

Rengaskohua maanantaina kommentoinut Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran antaa ymmärtää, että Nokian Renkaita olisi kiristetty mustamaalauksella, mikäli teollisuusvakoilututkintaa ja syytteitä ei peruta.

– Julkisuudessa esitetyt väitteet rengasvilpistä ja osakekurssin vedätyksestä ovat lähtöisin teollisuusvakoilusta syytettynä olevilta henkilöiltä tai heidän lähipiiristään, Gran kirjoittaa.

Granin mukaan tarkoituksena on ollut "aiemmin esitettyjen uhkausten mukaisesti mustamaalata Nokian Renkaat ja sen johto, mikäli teollisuusvakoilututkintaa ja syytteitä ei peruta".

– Koska ensimmäinen tuomio on jo annettu ja muissa on raskas todisteaineisto olemassa, kosto ja mustamaalaus käynnistettiin, kun nykyinen johto kertoi, että tuunausta on esiintynyt Nokian Renkailla. 

Yritysvakoilua kolmisen vuotta tutkineen keskusrikospoliisin mukaan ainakaan jutun tutkinnassa ei ole tullut ilmi kiristysepäilyjä. 

– Mitään sellaista ei tullut esille, jonka perusteella olisi ollut syytä epäillä myös kiristysrikosta. Olisimme tutkineet, jos tällaisia epäilyjä olisi ollut, sanoo tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen keskusrikospoliisista.

Tuomisen tiedossa ei myöskään ole, että kiristyksestä asiaan liittyen olisi tehty erillistä tutkintapyyntöä.

Miljoonien korvausvaatimus

Syyttäjä on nostanut kymmentä Nokian Renkaiden ex-työntekijää vastaan syytteet yrityssalaisuusrikoksista. Epäillyt ovat tavalla tai toisella mukana vuonna 2010 perustetun rengasalan kehityspalveluja tarjoavan Black Donuts Engineeringin -yhtiön toiminnassa.

Nokian Renkaiden mukaan syytetyt ovat pyrkineet suunnitelmallisesti käyttämään yhtiöstä vietyä tietoa oman taloudellisen hyödyn tavoittelussa. Rengasyhtiö vaatii heiltä tiettävästi useiden miljoonien eurojen vahingonkorvauksia.

Syytteitä käsitellään kesäkuussa Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkavassa oikeudenkäynnissä. Valmisteluistunnot on tarkoitus pitää 14.6. ja 15.6.

On mahdollista, että koko oikeudenkäynti on salainen eli se käydään suljettujen ovien takana. 

– Sen päättää viime kädessä käräjäoikeus, sanoo kihlakunnansyyttäjä Matti Jakosuo.

Syyttäjä ei tässä vaiheessa kommentoi juttua sen enempää.

Jos uhattu, onko törkeän kiristyksen yritys?

Rikosoikeuden asiantuntijan mukaan ex-toimitusjohtaja Granin väite uhkauksista ja mustamaalaamistarkoituksesta on kiinnostava, kun tiedossa on syytteisiin asti edennyt teollisuusvakoilujuttu ja Nokian Renkaiden miljoonien korvausvaatimus.  

- Sellaisia piirteitä tässä on, että jos todella on uhattu mustamaalaamisella, tekijä tai tekijät ovat saattaneet syyllistyä ainakin yritysasteelle yltäneeseen törkeään kiristykseen, sanoo rikosoikeuden professori Jussi Tapani.

Näin ollen Nokian Renkaita olisi uhkaamalla yritetty pakottaa luopumaan tuntuvasta taloudellisesta edusta.

Kauppalehti on aiemmin kertonut tutustuneensa kymmeniin yhtiön sähköposteihin, joissa keskustellaan ”modifioiduista testirenkaista” ja ”lehtitestilaadusta”. Viestien mukaan renkaiden ominaisuuksia muutetaan niin, että niiden testipisteet päihittävät kilpailijat.

Nokian Renkaiden nykyisen toimitusjohtajan Ari Lehtorannan mukaan yhtiötä ei ole kiristetty, ei ainakaan sähköposteilla. 

Onko teitä kiristetty matkan varrella, Lehtorannalta kysyttiin MTV:n Uutisextrassa?

– En ole nähnyt sähköposteja. Meitä ei ole kiristetty millään sähköposteilla, Lehtoranta vastasi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.