Kiristääkö pipo? Kansainvälisillä kasvukäyrillä moni suomalaislapsi olisi pään koon vuoksi jatkotutkimuksissa

Suomessa käytössä oleva lasten kasvun järjestelmällinen seuranta on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista. Suomen lisäksi vastaava seuranta on käytössä Hollannissa.

Seuranta alkaa lapsen synnyttyä ja jatkuu neuvolan jälkeen kouluterveydenhuollossa, läpi lapsen elämän. Kasvun seuranta on osa lasten ehkäisevää terveydenhuoltoa. Sen tarkoituksena on löytää lapsuusiän vähäoireisia kasvusairauksia aikaisessa vaiheessa sekä puuttua poikkeavaan painoon ajoissa. Kasvun seurannassa käytössä on muun muassa erilaiset kasvukäyrät. Kasvukäyriä on päivitetty viimeksi vuonna 2011.

Päivityksessä mukana ollut lastentautien erikoislääkäri Antti Saari on illan Viiden jälkeen -lähetyksessä, ja hänen kanssaan puhutaan muun muassa miksi suomalaisilla lapsilla on kansainvälisessä vertailussa suuremmat päänkoot ja miten vanhempien kannattaa suhtautua lasten kasvukäyristä saatavaan tietoon.

Vierailemme myös kotimaisessa lastenvaateyrityksessä kysymässä, kuinka heillä näkyy suurempi päänkoko piposesongin lähestyessä.

Viiden jälkeen ohjelma on katsottavissa tästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja