"Kansantautien riskit istutetaan meihin jo kohdussa" – suomalaisasiantuntijat huolissaan sukupolvien yli ulottuvasta noidankehästä

Merkittävä osa ihmisen kehityksen rakennuspalikoista syntyy kohdussa. Äidin raskausaikaisesta masennuksesta ja ylipainosta on nyt kertynyt tuoretta tutkimusnäyttöä, THL kertoo tiedotteessaan.

Masennus ja ylipaino nostavat keskosuuden ja pienipainoisuuden vaaran yli puolitoistakertaiseksi ja lisäävät jälkikasvun alttiutta kehitysviivästymille, masennukselle, ylipainolle ja sydänsairauksille.

Raskausaikana masentuneiden äitien tyttärien todennäköisyys kokea masennusta omassa raskaudessaan on lähes kolminkertainen.

Sikiö on herkkä ympäristön vaikutuksille

Ihmisen kasvuvauhti ja elinten kehitys ovat kohdussa ylivoimaisesti nopeimmillaan verrattuna muihin elämänvaiheisiin.

Artikkeli jatkuu videon alla.

3:08

– Ihminen on silloin herkimmillään ympäristön vaikutuksille. Väitänkin, että aika kohdussa on ihmisen kehityksen tärkein vaihe, toteaa Helsingin yliopiston akatemiaprofessori Katri Räikkönen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteessa.

– Melkein kaikkien kansantautien riskit istutetaan meihin jo kohdussa. Sukupolvien yli ulottuva noidankehä on erityisen huolestuttava, Räikkönen painottaa.

Tutkimustietoa tästä sikiöaikaiseksi ohjelmoitumiseksi -nimetystä ilmiöstä on kertynyt jo yli kolmen vuosikymmenen ajalta. Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Folkhälsanin yhteistyönä toteuttamat tutkimukset ovat olleet avainasemassa tämän tiedon kartuttamisessa.

Raskausajan masennus hälyttävän yleistä

Lähes joka viides raskaana oleva suomalaisnainen kokee olevansa masentunut. Merkittävästä ylipainosta kärsiviä on lähes yhtä monta. Kyse on tekijöistä, joihin olisi mahdollista puuttua.

Äidin ja sikiön terveyttä uhkaavien haittojen torjumisessa korostuvat mahdollisimman varhainen tunnistaminen sekä tuki, apu ja hoito.

– Neuvolajärjestelmä tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet ennaltaehkäistä ongelmia ja puuttua niihin varhain. Terveydenhoitajamme ovat ammattitaitoisia, ja heillä on rohkeutta edistää monipuolisesti äitien raskausaikaista hyvinvointia. Meidän on vain tarjottava tietoa, koulutusta ja tutkimusnäyttöön pohjaavia helppokäyttöisiä ja helposti saatavilla olevia työkaluja, jotta työtä raskausaikaisen hyvinvoinnin edistämiseksi voidaan neuvoloissa tehdä entistä monipuolisemmin, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen.

Lähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja