Mainos

Kirgisian kansannousua johtaa naisprofessori

Kirgisian johtoon rajujen mellakoiden keskellä julistautunut oppositiojohtaja Roza Otunbajeva on vakuuttanut, ettei hän toista presidentti Kurmanbek Bakijevin virheitä.

Otunbajeva on Kirgisian entinen ulkoministeri sekä nykyinen Kirgisian sosiaalidemokraattisen puolueen johtaja. Naisena hän on epätavallinen poliittinen hahmo Keski-Aasian miesvaltaisessa politiikassa. Poliittisilta näkemyksiltään häntä pidetään maltillisena.

59-vuotiaalla Otunbajevalla on taustallaan hyvin kansainvälinen ura. Hän on opiskellut Moskovassa ja työskennellyt filosofisen tiedekunnan professorina. Vuonna 1992 hänet nimitettiin Kirgisian ulkoministeriksi ja varapääministeriksi. Myöhemmin 90-luvulla hän toimi useiden vuosien ajan Kirgisian suurlähettiläänä sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa.

2000-luvun alussa hän toimi YK:n pääsihteerin erityisedustajana Georgian-Abhasian konfliktissa.

Otunbajeva puhuukin sujuvaa englantia ja ranskaa.

Vuonna 2004 Otunbajeva perusti yhdessä muiden toisinajattelijoiden kanssa oppositioliike Ata-Jurtin. Maaliskuussa 2005 oppositiojohtajien organisoima kansanliike johti Tulppaanivallankumoukseen, joka kaatoi presidentti Askar Akajevin ja nosti Kurmanbek Bakijevin valtaan. Otunbajeva pääsikin Kurmanbek Bakijevin hallitukseen, mutta parlamentti äänesti hänet lopulta rivikansanedustajaksi.

Eilisiltana hän ilmoitti perustaneensa Kirgisiaan ”kansan hallituksen” ja aikovansa toimia maan väliaikaisena johtajana puolen vuoden ajan. Hän on myös vedonnut kansaan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

Videokuvaa Kirgisian pääkaupungin kaduilta tältä aamulta ja Roza Otumbajevan haastattelu (AP).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.