Kiovaan perustettava toimisto auttaa suomalaisyrityksiä jälleenrakentamaan Ukrainaa

Suomalaiset lähtevät mukaan Ukrainan jälleenrakentamiseen 10:10

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK ja kauppakamari EastCham Finland avaavat yhteisen toimiston Kiovaan. Toimisto auttaa suomalaisyrityksiä pääsemään mukaan jälleenrakennushankkeisiin ja Ukrainan markkinoille.

Toimiston tehtävä on tuottaa yrityksille tietoa Ukrainan markkinasta ja toimintaympäristöstä. Se auttaa paikallisten kumppaneiden löytämisessä sekä tarjoaa tietoa Ukrainan jälleenrakentamisprojekteista ja rahoituksesta.

Toimiston päällikkönä aloittaa huhtikuun alussa Olena Kutsai. Hän siirtyy tehtävään Ukrainan yritysasiamiehen toimistosta, jossa hän on tukenut Ukrainan yksityisen yrityssektorin toimintaa.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan Kiovan-toimiston avaaminen on tärkeää, jotta suomalaisyrityksiä saadaan mukaan Ukrainan jälleenrakennukseen.

Korjattavaa on Häkämiehen mukaan sähkö- ja televerkoissa, vesi- ja jätehuollossa, sairaaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa ja asunnoissa.

– Venäjän hyökkäyssodan takia yksistään kriittisen infrastruktuurin akuutti korjaustarve on useiden kymmenien miljardien eurojen mittaluokkaa. Kaiken kaikkiaan on varauduttava arviolta lähes 500 miljardin dollarin jälleenrakennukseen, Häkämies sanoo tiedotteessa.

Suomalaisyhtiö näkee Ukrainan jälleenrakennuksessa suuren mahdollisuuden: ”Puhutaan satojen miljoonien tai jopa miljardien eurojen markkinasta” 2:16
Suomalaisyhtiö näkee Ukrainan jälleenrakennuksessa suuren mahdollisuuden: ”Puhutaan satojen miljoonien tai jopa miljardien eurojen markkinasta”.

Vienti kasvoi reippaasti viime vuonna

EastCham Finlandin toimitusjohtajan Jaana Rekolaisen mukaan suomalaisilla yrityksillä on paljon osaamista ja teknologiaa, jotka vastaavat hyvin Ukrainan tarpeisiin.

– Suomalaista osaamista on tärkeää tehdä tunnetuksi Ukrainassa ja saada yrityksille referenssejä markkinoilta. Toimisto tarjoaa yritysten käyttöön arvokkaan paikallistuntemuksen ja auttaa yrityksiä navigoimaan Ukrainan liiketoimintaympäristössä, joka on monille uusi, Rekolainen sanoo tiedotteessa.

EastCham Finland on kansainvälinen kauppakamari, joka tukee suomalaisia yrityksiä Ukrainan, Keski-Aasian ja Etelä-Kaukasian markkinoilla.

Suomen tavaravienti Ukrainaan oli viime vuonna yli 160 miljoonaa euroa, missä oli lähes 10 prosentin kasvu vuoden takaisesta. Ennen Venäjän hyökkäyssodan käynnistymistä Suomen tavaravienti Ukrainaan oli vuosittain noin 200 miljoonan euron tasolla.

Tällä hetkellä Ukrainassa toimii EastCham Finlandin mukaan 20–30 suomalaisyritystä.

Lue myös:

    Uusimmat