Mainos

Kiljunen: Vaalitarkkailijoita Suomen presidentinvaaleihin

Kimmo Kiljusen mukaan kansainvälisten tarkkailijoiden tulisi olla osa vaalien normaalia toteutusta.

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen ehdottaa kansainvälisiä vaalitarkkailijoita Suomen seuraaviin presidentinvaaleihin. Kiljunen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen vaalitarkkailijoiden kutsumisesta presidentinvaaleihin vuonna 2006. Kiljusen mielestä kansainvälisestä vaalien tarkkailusta pitäisi tulla osa vaalien normaalia toteutusta kaikissa Etyj-maiden vaaleissa.

-Suomi on ollut Etyj-prosessin historiallinen käynnistäjä. Nyt on myös mahdollisuus tärkeään aloitteeseen. Kansainvälinen vaalitarkkailu tulee ulottaa kaikkiin Etyjin jäsenvaltoihin mukaan lukien Suomen valtiolliset vaalit, hän ehdottaa kysymyksessään.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on järjestänyt kansainvälistä vaalitarkkailua vuodesta 1993. Kiljunen muistuttaa, että yleensä vaalit on toteutettu vapaasti ja demokraattisesti. Kuitenkin hänen mukaansa esimerkiksi vuonna 2001 Valko-Venäjän presidentinvaalit eivät täyttäneet kansainvälisiä kriteereitä. Presidentiksi valittiin Aleksandr Lukashenko.

-Serbiassa vuonna 2000 ja Georgiassa vuonna 2003 vaalien epädemokraattisuus johti jopa vallankumouksiin. Nyt sama uhkaa tapahtua Ukrainassa, ja siellä joudutaan presidentinvaalit uusimaan. Vaalitarkkailulla on poliittista merkitystä, hän korostaa.

Kiljunen arvostelee myös Yhdysvaltoja, vaikka Yhdysvaltojen hallitus olikin valmis kutsumaan kansainväliset vaalitarkkailijat seuraamaan marraskuisia presidentinvaaleja. Joissain osavaltioissa tarkkailijoita ei päästetty vaalihuoneistoihin, ja republikaanien puolueen aluetoimistoissa vaalitarkkailijoita ei otettu vastaan.

Kiljunen huomauttaa kysymyksessään, että uusissa demokratioissa on kansainvälisellä vaalitarkkailulla voitu edistää vapaiden vaalien järjestämistä ja demokraattisten rakenteiden vakiintumista. Vaalitarkkailu on hänen mielestään myös erinomainen tapa luoda poliittisia yhteyksiä ja jakaa kokemuksia yli rajojen. Hän korostaa myös, että vanhoissakin demokratioissa on opittavaa vaalien järjestämisessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.