Kiistellyn koirakokeen jatkosta tehdään päätös – aktivistien videot paljastivat koirien ja kettujen rajut tappelut

Oikeutta eläimille julkaisi karun videon luolakoiratesteistä: "Se sai kaksi kertaa hammasta" 3:22

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi maaliskuussa kuvamateriaalia kokeista, minkä jälkeen Kennelliitto keskeytti kokeet.

Kennelliiton valtuuston on määrä päättää tänään syyskokouksessaan luolakoirien taipumuskokeiden tulevaisuudesta.

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi maaliskuussa taipumuskokeista salaa kuvattua videomateriaalia. Kokeissa koiria laitetaan käytäviin, joissa niitä odottaa elävä kettu. Videoilla näkyi, kuinka koirien ja kettujen välillä syntyi tappelutilanteita, vaikka se on kielletty Kennelliiton säännöissä.

Pian asian tultua julkisuuteen Kennelliiton hallitus päätti keskeyttää taipumuskokeet.

– Nämä esille tulleet ovat selviä nykyisten sääntöjen rikkomuksia ja ainakin joiltain osin nykyisen eläinsuojelulain rikkomista, sanoi tuolloin STT:lle Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Kukkonen.

Hänen mukaansa hallituksessa tapahtumat tuomittiin hyvin yksimielisesti. Hän sanoi, ettei usko, että taipumuskoetoiminta jatkuu entisellään.

– Henkilökohtaisesti olen vakuuttunut siitä, että samassa muodossa se ei tule jatkumaan enää. Siihen ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta. 

Videolla koira on kiinni ketussa

Oikeutta eläimille -järjestön mukaan videot on kuvattu salaa luolakoirien taipumuskokeissa Vihdissä ja Mynämäessä syksyllä 2022.

Videolla on Mynämäen kokeesta tilanteita, joissa koira ja kettu ovat joutuneet kontaktiin toistensa kanssa. Kamerat eivät kuvaa luolastoon sisälle, mutta esimerkiksi kun koira vedetään ulos, näkyy, kuinka se on kiinni ketussa. Videolla kuuluvista keskusteluista käy ilmi, että ihmiset ovat tietoisia tappelutilanteista. Puhutaan, kuinka koira saa hammasta tai todetaan koiran saamat vammat.

Vihdissä kuvatulla videolla vaaleaa terrieriä yritetään laittaa käytävään, mutta se pyrkii pois. Mies työntää sen silti sisään. Sisällä koira rääkyy niin, että videon ääni särkyy. Koira huutaa lähes yhtäjaksoisesti melkein kaksi minuuttia. Lopulta miehet avaavat tunnelin katon ja koira nostetaan niskasta ylös.

Oikeutta eläimille -järjestö teki videoiden tapahtumista tutkintapyynnön poliisille. STT ei loppuviikosta tavoittanut juttujen tutkinnanjohtajia.

Neuvottelukunta: Pelkoa, stressiä ja kipua

Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta on helmikuussa antanut maa- ja metsätalousministeriölle kannanoton, jossa se ehdottaa, että elävien kettujen käyttö kokeissa kielletään.

– Kettu joutuu koe- tai harjoitustilanteessa kärsimään tarpeettomasti pelosta ja stressistä. Ketut voivat kärsiä myös kivusta, jos metsästyskoira pääsee varotoimenpiteistä huolimatta puremaan kettua, kannanotossa sanotaan.

Neuvottelukunnan mukaan elävän ketun käyttö ei ole välttämätöntä luolakoirien rotutyypillisten ominaisuuksien testaamisessa ja harjoittamisessa.

– Elävillä ketuilla keinoluolastossa tehtävät luolakoirien taipumuskokeet ja harjoittelu aiheuttavat tarpeetonta kärsimystä ketuille ja tulisi sen vuoksi kieltää kokonaan.

Neuvottelukunnan jäsen, eläintenkouluttaja ja eläinlääkäri Anna-Mari Olbricht sanoi maaliskuussa pitävänsä videoilla näkyviä tilanteita sietämättöminä ketuille.

– Se joutuu taistelutilanteisiin, joissa se ei pysty välttämättä perääntymään ollenkaan, vaan sen on joko taisteltava tai otettava puremat vastaan. Karu kohtalo. 

Järjestö kritisoi myös metsästysmuotoa

Oikeutta eläimille -järjestö on vaatinut, että elävien kohde-eläinten käyttö kiellettäisiin kokeissa. Järjestö kertoo luovuttaneensa Kennelliitolle kesällä vetoomuksen, jonka oli allekirjoittanut yli 30 000 ihmistä.

Taipumuskokeiden ohella järjestö pitää luolametsästystä epäeettisenä. Se katsoo, että mäyrien, supikoirien ja kettujen metsästäminen koirilla niiden pesäkoloista on eläinsuojelu- ja metsästyslain hengen vastaista, sillä se on omiaan aiheuttamaan valtavaa kärsimystä kohde-eläimille ja koirille.

– Luolametsästys on usein raakaa tappelua eläinten välillä. Metsästettävien eläinten lisäksi tämän metsästysmuodon uhreiksi joutuu myös paljon koiria, järjestön sivuilla todetaan.
 

Lue myös:

    Uusimmat