Suojelukoiria potkuilla ja sähköllä kouluttaneet saavat jatkaa poliisitutkinnasta huolimatta – kohuvideon kuvaaja: "Väkivaltaan pitäisi puuttua"

1:14
Video ei herkille! Oikeutta eläimille -yhdistyksen kuvaamilla videoilla koiria potkitaan ja lyödään.

Oikeutta eläimille -järjestön helmikuussa julkaisemilla videoilla koiria potkittiin, lyötiin ja kuristettiin suojelukoirakoulutuksessa. Kennelliitto kielsi toiminnan, mutta nyt se on saanut jatkua toukokuusta lähtien.

Saksanpaimenkoiraliiton (SPL) ja Suomen Palveluskoiraliiton (SPKL) koulutuksissa paljastuneet väkivaltaiset koirien kohtelut herättivät laajaa keskustelua viime helmikuussa.

Poliisi on saanut useita rikosilmoituksia videoihin liittyen. Esitutkinta etenee kahdessa haarassa Lounais-Suomen ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksissa. Rikoksista epäiltyjä henkilöitä haastatellaan yhteistyössä useiden eri poliisipiirien kanssa.

– Meillä on noin kymmenen henkilöä rikoksesta epäiltyinä tutkinnan tässä vaiheessa, Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Markku Lylykangas kertoo.

Aikataulu on vielä avoin, mutta poliisin on tarkoitus saada asia kesän aikana syyteharkintaan. 

– Teemme vielä lisäselvityksiä ja jatkamme tutkintaa, Lylykangas kertoo.

Videot paljastivat väkivallan

Kohu sai alkunsa siitä, kun koirankouluttaja, eläinfysioterapeutti Tiina Kuusisto näki usean vuoden ajan harrastuskentällä koirien väkivaltaista kohtelua. Hän on yrittänyt saada toiminnan loppumaan jo kolme vuotta. 

Kuusisto otti alkuvuodesta ensin yhteyttä valvontaeläinlääkäriin, poliisiin ja SPL:ään. Ilman todisteita asia ei edennyt, ja lopulta hän pyysi Oikeutta eläimille -järjestöstä apua. Järjestö kuvasi salaa videon, jossa näkyy, kuinka koiria potkitaan ja lyödään suojelukoirakoulutuksessa. 

– Erityisesti sähkö- ja piikkipantojen käyttö oli yleistä. Hihnasta nyittiin voimakkaasti ja väkivaltaisesti niin, että koira koki äkillisen ja yllättävän kuristavan iskun, Oikeutta eläimille -järjestön kampanja- ja viestintävastaava sekä videon kuvaaja Kristo Muurimaa kuvailee näkemäänsä.

Muurimaan mukaan koirilla ei ollut mitään mahdollisuuksia välttää väkivaltaista kohtelua.

– Koiralla ei ole mitään mahdollisuutta toimia siten, että sähköiskua ei olisi tullut. Osassa videoista koirat ulvoivat kivusta ja pelosta, Muurimaa kertoo.

Sekä SPL että SPKL ilmoittivat pian videon julkaisun jälkeen ryhtyvänsä välittömiin toimiin epäasiallisen koulutuskulttuurin kitkemiseksi.Liitot kiistävät tienneensä väkivaltaisesta koulutuksesta. 

– On iso ongelma, että ketään videoilla toimivia ei ole asetettu toimintakieltoon.Tällaisen tutkinnan alla olevat ihmiset saavat treenata tälläkin hetkellä ja osallistua kesän arvokilpailuihin. Mitään rajoitteita ei ole tulossa. He saavat mennä jopa SM-kisoihin, Kuusisto ihmettelee.

Toiminta jatkunut toukokuusta lähtien

SPL ja SPKL kommentoivat MTV Uutisille sähköpostitse, että videoilla esiintyville henkilöille on tulossa seuraamuksia. Liitot odottavat ensin vahvistettua tietoa videolla esiintyvien henkilöllisyyksistä ja poliisin esitutkinnan tuloksia. 

Kennelliitto keskeytti suojelukoiratoiminnan helmikuussa ja kaksi jäsenyhdistystä asetettiin toimintakieltoon. 

SPKL:n ja SPL:n toimistoista kerrotaan kuitenkin, että suojelulajien kokeita on voinut järjestää jälleen toukokuun alusta lähtien. Lisäksi videolla näkyneet henkilöt saavat aiemmin myönnetyllä suojelulisenssillä osallistua kokeisiin ja kilpailuihin syyskuun loppuun saakka. Uusia suojelulisenssejä aletaan myöntää, kun ne on uudistettu. 

Syyskuun alusta lähtien kokeissa ja kilpailuissa toimivilla tuomareilla ja maalimiehillä pitää olla suoritettuna verkkokurssi sekä allekirjoitettuna eettinen sitoumus. Samat ehdot koskevat koiran ohjaajaa. Lisäksi ohjaajalla tulee olla uudistettu suojelulisenssi.  

Suojelukoiratoiminta jatkuu

Eettinen koulutus ei vakuuta videot kuvannutta Muurimaata. Hänen mielestään toimet väkivaltaisen koulutuksen muuttamiseksi ovat olleet riittämättömiä. Järjestö keräsi vetoomukseen lähes 100 000 nimeä, jotta suojelutoiminta keskeytettäisiin väliaikaisesti, kunnes väkivaltaisista koulutusmenetelmistä on päästy uskottavasti eroon.

– Vetosimme Kennelliittoon, mutta heidän menetelmänsä ovat olleet hampaattomia samoin kuin Suomen Palveluskoira- ja Saksanpaimenkoiraliitolla. Kennelliiton pitäisi pystyä puuttumaan väkivaltaiseen toimintaan, Muurimaa vaatii.

SPKL:n toimistosta todetaan, että liitto tulee sääntöjensä puitteissa tekemään kaikkensa poistaakseen koulutukseen liittyvät epäeettiset asenteet ja toimintatavat. Kaiken koulutustoiminnan tulee olla avointa ja läpinäkyvää. 

"Meitä on haukuttu vellihousuiksi"

Myös Kennelliitto on joutunut silmätikuksi, koska sekä SPL että SPKL toimivat Kennelliiton alaisena.

– On epäilty, että haluaisimme painaa tämän villaisella, mutta se ei pidä paikkaansa. Meitä on haukuttu vellihousuiksi, Kennelliiton hallituksen puheenjohtajaHarri Lehkonen kertoo.

Kennelliittoon on tullut suojelukoiraharrastajilta palautetta koulutuksen muuttamisesta positiivisen palkitsemisen suuntaan ja sellaiseksi, että siinä kunnioitetaan koiran hyvinvointia ja noudatetaan eläinsuojelulakia. 

– Toisten mielestä pitää laittaa väkivaltaa käyttävien päitä vadille ja toisten mielestä se on paras koulutusmenetelmä. Hyvin ääripäissä olevia reaktioita on tullut, Lehkonen sanoo.

Hän vakuuttaa, että jokainen julmuudella koiria käsitellyt ja epäeettisesti toiminut henkilö tulee saamaan Kennelliitolta rangaistuksen.

– Ne ovat vakavampia kuin mitä he voivat saada tuomioistuimesta. Meillä erotetaan Kennelliitosta eliniäksi etenkin vakavasta eläinsuojelurikoksesta. Sellainen henkilö ei saa olla mukana missään Kennelliiton alaisessa toiminnassa koirien koulutuksessa eikä tuomarina, Lehkonen vakuuttaa.

Väliaikaista toimintakieltoa vasta pohditaan

Kennelliittoon on tullut tässä vaiheessa ilmianto noin 30 henkilöstä liittyen suojelukoiratoimintaan. Niissä viitataan Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamiin videoihin.

– Näille henkilöille on lähetetty vastinepyyntö ja useat heistä ovat ilmoittaneet palaavansa asiaan vasta poliisin esitutkinnan päätyttyä, Lehkonen kertoo.  

Lehkonen sanoo, että Kennelliiton hallituksella on ensi viikolla kokous, jossa he päättävät, että odottavatko he poliisitutkinnan valmistumista vai antavatko he suoraan väliaikaisen toimintakiellon henkilöille, joista heille on tullut ilmianto.

– On paineita siitä, että tämä ei jää roikkumaan, Lehkonen toteaa.

Väkivaltaisuudesta tiedetty vuosikausia

Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja Maria Lindqvist kertoo, että he ovat saaneet vuosikausia ilmoituksia suoraan kansalaisilta palveluskoirien väkivaltaisesta koulutuksesta. 

– Erityisen mieleenpainuvia ovat olleet ilmoitukset, jotka kertovat koiriin kohdistuvasta systemaattisesta ja harkitusta väkivallasta koulutuskentillä, mutta myös arjessa, kun on haluttu rankaista koiraa. Koiria on kerrottu sähkötettävän jopa kiveksille ja peräaukkoon, Lindqvist toteaa.

SEY:lle tulleiden ilmoitusten määrä on kiihtynyt vuodesta 2010 eteenpäin. Viranomaisten keinot ovat kuitenkin vähissä, jos koiraan ei jää pysyviä jälkiä ja omistaja kieltää kaiken. SEY ohjaa kaikki eläinsuojelurikokseen viittaavat ilmoitukset poliisille tai valvontaeläinlääkärille. Ongelmana tapausten tutkinnassa on viranomaisten mukaan ollut näytön puute.

– Ainakin osaa tapauksista viranomainen olisi voinut tutkia tarkemmin. Esimerkiksi yksityiskohtainen eläinsuojeluilmoitus piikkipannan käytöstä täyttäisi kriteerit eläinsuojelutarkastuksen tekemiseksi, Lindqvist kommentoi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja