Kennelliiton valtuusto tehnyt päätöksen kiistellyistä luolakoirien taipumuskokeista: Erittäin tiukka äänestys

Oikeutta eläimille julkaisi karun videon luolakoiratesteistä: "Se sai kaksi kertaa hammasta" 3:22
Oikeutta eläimille julkaisi karun videon luolakoiratesteistä: "Se sai kaksi kertaa hammasta"

Kritiikkiä herättäneitä luolakoirien taipumuskokeita voidaan jatkaa uusilla, kesäkuussa voimaan tulevilla säännöillä, päätti Kennelliiton valtuusto tänään.

Kennelliitto kertoo, että päätös syntyi äänestyksen jälkeen yhden äänen erolla luvuin 58–57. Yhteensä 40 valtuuston jäsentä sekä valtuuston varapuheenjohtaja Jari Parkkisenniemi jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Päätöksenteossa vastakkain olivat Kennelliiton hallituksen esitys ja taipumuskokeen asiantuntijaelimenä toimivan kollegion esitys. Kennelliiton hallitus olisi lakkauttanut luolakoirien taipumuskokeet kokonaan.

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi maaliskuussa taipumuskokeista salaa kuvattua videomateriaalia. Kokeissa koiria laitetaan käytäviin, joissa niitä odottaa elävä kettu. Videoilla näkyi, kuinka koirien ja kettujen välillä syntyi tappelutilanteita, vaikka se on kielletty Kennelliiton säännöissä.

Pian asian tultua julkisuuteen Kennelliiton hallitus päätti keskeyttää taipumuskokeet. Se käynnisti selvityksen, miten kokeiden sääntöjä tulisi uudistaa.

Kettu suljetun luukun taakse

Kennellitto kertoo, että nyt hyväksyttyjen sääntöjen mukaan kontaktin syntyminen koiran ja ketun välillä ei ole enää mahdollista.

Uusien sääntöjen mukaan kohde-eläin on koko koeajan suljettuna luukun taakse, jolloin kontaktia kohde-eläimen ja koiran välillä ei voi syntyä. Kokeen tulos on vain hyväksytty tai hylätty. Lisäksi koiran työskentelyaikaa luolastossa lyhennetään 20 minuutista 15 minuuttiin, eikä luonnonluolan tarkastuksia enää tehdä.

Luolakoirien taipumuskokeen tavoitteena on selvittää koirien taipumukset ja sopivuus luolassa työskentelyyn. Kokeet käydään keinoluolissa, ja kohde-eläiminä käytetään tarhakettuja.

Kennelliiton mukaan säännöissä sanotaan, että luolakoirien taipumuskokeissa ja -harjoituksissa on ehdottomasti huomioitava eläinten hyvinvointiin liittyvät asiat.

– Koe tai harjoitus on keskeytettävä, jos epäillään, että koiran tai ketun kunto tai terveys ei salli kokeen tai harjoituksen jatkamista, Kennelliitto kertoo tiedotteessa.

Neuvottelukunta: Pelkoa, stressiä ja kipua

Kennelliiton hallitus perusti esityksensä muun muassa kannanottoon, jonka seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta antoi helmikuussa maa- ja metsätalousministeriölle. Neuvottelukunta ehdotti tuolloin, että elävien kettujen käyttö kokeissa kielletään.

– Kettu joutuu koe- tai harjoitustilanteessa kärsimään tarpeettomasti pelosta ja stressistä. Ketut voivat kärsiä myös kivusta, jos metsästyskoira pääsee varotoimenpiteistä huolimatta puremaan kettua, kannanotossa sanotaan.

Neuvottelukunnan mukaan elävän ketun käyttö ei ole välttämätöntä luolakoirien rotutyypillisten ominaisuuksien testaamisessa ja harjoittamisessa.

– Elävillä ketuilla keinoluolastossa tehtävät luolakoirien taipumuskokeet ja harjoittelu aiheuttavat tarpeetonta kärsimystä ketuille ja tulisi sen vuoksi kieltää kokonaan.

Oikeutta eläimille -järjestö on vaatinut, että elävien kohde-eläinten käyttö kiellettäisiin kokeissa. Järjestö kertoo luovuttaneensa Kennelliitolle kesällä vetoomuksen, jonka oli allekirjoittanut yli 30 000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat