Mainos

Kiistellylle valtionyhtiölaille viimeinen sinetti

Uusi laki antaa hallitukselle mahdollisuuden luopua osuuksistaan Rautaruukissa, Kemirassa ja Outokunnassa ilman eduskunnan lupaa.

Eduskunta hyväksyi tänään kiistellyn valtionyhtiölain hallitusrintaman voimin äänin 113-66. Laki antaa hallitukselle entistä laajemmat valtuudet myydä pois valtionomistusta.

Myös vielä toisessa käsittelyssä tarjotut lausumaehdotukset kaatuivat yhtä selvin luvuin. Keskustan Markku Uusipaavalniemen lausumaehdotus pääsi lopulliseen äänestykseen mietintöä vastaan, mutta ei saanut tukea muilta hallitusryhmien edustajilta.

Uusipaavalniemi esitti lausumaa, jonka mukaan hallituksen ei tulisi ilman eduskunnan suostumusta hyväksyä osuuksien myyntiä erikseen mainituissa valtionyhtiöissä alle tiettyjen rajojen.

Uusi laki antaa hallitukselle mahdollisuuden luopua vähemmistöomistuksestaan Rautaruukissa, Kemirassa ja Outokummussa ilman eduskunnan lupaa.

Oppositio vastusti lakia ankarasti, ja siitä kiisteltiin eilisillan toisessa käsittelyssäkin vielä tuntikausia. Rautaruukin työntekijät päättivät jopa pysäyttää protestiksi Raahen ja Hämeenlinnan tehtaiden tuotannon tiistain ajaksi.

Lakiesityksestä jouduttiin käymään vääntöä talousvaliokunnassa päähallituspuolueidenkin kesken. Kiista ratkaistiin kolmella mietintöön liitetyllä lausumalla.

Hallitusta vaaditaan muun muassa ottamaan huomioon suurten teollisuusyritysten työllisyys- ja aluetaloudelliset vaikutukset. Valtion osakemyynneistä saamia tuloja on myös kohdennettava uuden yritystoiminnan aikaansaamiseen ja kasvuyritysten rahoitukseen.

Eduskunta edellyttää myös, että hallitus antaa talousvaliokunnalle selvityksen lain toimivuudesta ja omistajapolitiikan toteutuksesta kuluvan vaalikauden aikana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.