Mainos

Kiista USA:n kanssa sekoitti Kanadan hävittäjähankintaa – Hornetien seuraajiksi ovat ehdolla samat konemallit kuin Suomessa

Kanadan pitkäksi venynyt hävittäjähankinta on saanut uusia mutkia matkaan Yhdysvaltain kanssa kärjistyneestä kauppakiistasta. Amerikkalainen Boeing syyttää kanadalaista Bombardieria matkustajakoneiden polkumyynnistä Yhdysvaltain markkinoille Kanadan valtion tukien turvin.

Kanadan oli määrä osaa ilmavoimilleen Yhdysvalloista 18 Boeingin Super Hornet -hävittäjää. Ne olisivat taanneet Kanadan ilmavoimien toimintakyvyn siksi aikaa, että käytöstä pian poistuvan nykyisen Hornet-kaluston korvaajasta on tehty lopullinen päätös.

Väliaikaisratkaisua tarvitaan, koska päätös varsinaisesta uudesta konemallista ei ehdi ajoissa korvaamaan käytöstä poistuvia vanhoja Horneteja.

Yhdysvaltain kauppaministeriö ilmoitti viime viikolla asettavansa amerikkalaisille lentoyhtiöille ensi vuonna toimitettaville Bombardierin koneille huomattavat lisätullit. Kanadan pääministeri Justin Trudeau on puolestaan ilmoittanut, ettei maa aio tehdä kauppaa sellaisen yhtiön kanssa, joka syyttää Kanadaa väärinkäytöksistä.

Kanadan alkuperäisistä, 1980-luvulla käyttöön otetuista lähes 140 Hornet-hävittäjästä enää vajaat 80 on lentokunnossa. Kanada on ollut alusta sakka mukana F-35-hävittäjän kehitysohjelmassa, mutta on ainakin toistaiseksi perunut aikeensa hankkia koneita.

Muita ehdokkaita Kanadan uudeksi hävittäjämalliksi ovat yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale ja ruotsalainen Saab Gripen E. Samat koneet ovat mukana myös Suomen Hornet-kaluston korvaajapohdinnoissa. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.