Hävittäjähankinnoissa käydään kovaa kauppaa, amerikkalaisyhtiö tarjoaa osien valmistusta Suomeen

Suomen hävittäjäehdokkaista on tänään jätetty lopulliset tarjoukset 1:59
Suomen hävittäjäehdokkaista on jätetty lopulliset tarjoukset – katso aiheesta lisää!

Amerikkalaisen Lockheed Martinin mukaan yhtiön lopullinen tarjous F-35A-hävittäjistä Suomelle sisältää koneiden lisäksi ylläpitoratkaisun, joka takaa huoltovarmuuden myös maan rajojen ollessa kiinni.

F-35-ohjelman johtajan Bridget Lauderdalen mukaan Suomi voisi ylläpitää omia hävittäjiään ja tukea samalla F-35-koneita muissa maissa valmistamalla niihin merkittäviä koneiden osia.

Yhtiön tiedotteessa ei mainita tarjottavien koneiden lukumäärää. Yhdysvaltain kongressille viime syksynä tehdyssä lupailmoituksessa Suomelle myytävien koneiden enimmäismääräksi on kirjattu 64.

F-35-kampanjaa Suomessa johtava Scott Davis vahvisti STT:lle, että Lockheed Martin on päättänyt olla kertomatta koneiden tarkkaa lukumäärää. Hän ei suostunut kysyttäessä tarkentamaan, alkaako lukumäärä mahdollisesti kuutosella.

Sen sijaan Davis kertoi tarjoukseen myyntilupailmoituksen jälkeen mukaan tulleesta kahdesta uudesta asetyypistä. F-35:n mukana Suomelle ovat tarjolla myös tutkahakuinen keskimatkan AIM-120 Amraam -ilmataisteluohjus sekä norjalaisen Kongsbergin valmistama Joint Strike Missile (JSM) -ohjus maa- ja merikohteita vastaan.

Valinta loppuvuodesta

Suomen puolustusministeriö kertoi torstaina saaneensa lopulliset tarjoukset kaikilta viideltä hävittäjävalmistajalta.

Päätös Hornetien seuraajasta on määrä tehdä tämän vuoden lopulla. Sitä ennen ehdokkaat arvioiidaan ja niiden sotilaalliset suorituskyvyt pisteytetään.

Ruotsalainen Saab aikoo kertoa lisätietoja Gripen E -hävittäjiä ja GlobalEye-valvontakoneita koskevasta tarjouksestaan myöhemmin tänään.

Torstaina omia tarjouksiaan avasivat yhteiseurooppalainen Eurofighter sekä amerikkalainen Boeing. Eurofighter toisti aiemman tarjouksensa Typhoon-hävittäjien kokoonpanosta sekä koneiden moottoreiden valmistamisesta Suomessa.

Boeing puolestaan kertoi tarjonneensa Suomelle 50 Super Hornet -hävittäjää sekä 14 kappaletta saman koneen Growler-versiota, joka on tarkoitettu elektroniseen sodankäyntiin.    

Lue myös:

    Uusimmat