Arabiemiraatit keskeytti neuvottelut F-35-hävittäjistä, jotka Suomi juuri hankki – taustalla pelko vakoilusta

Tässä kaikki, mitä sinun tulee F-35-hävittäjästä tietää! 1:25
Tässä kaikki, mitä sinun tulee F-35-hävittäjästä tietää!

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan maa on yhä valmis myymään F-35-monitoimihävittäjiä Arabiemiraatteihin. Blinken kommentoi tilannetta keskiviikkona päivä sen jälkeen, kun Arabiemiraatit oli ilmoittanut keskeyttävänsä toistaiseksi neuvottelut häivehävittäjien hankinnasta.

Reilun 20 miljardin euron arvoisesta kaupasta sovittiin periaatteessa jo Donald Trumpin presidenttikaudella.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Wall Street Journal -lehden mukaan Yhdysvallat olisi vaatinut lisävakuuksia sille, ettei F-35-koneiden mukana tuleva huipputeknologia joudu Arabiemiraattien tärkeän kauppakumppanin Kiinan vakoilun kohteeksi. CNN:n mukaan Yhdysvallat on muun muassa painostanut Arabiemiraatteja pitämään kiinalaisen Huawein poissa maan televiestintäverkoista.

Arabiemiraattien edustajan mukaan hävittäjäneuvottelujen keskeyttämiseen johtivat "tekniset vaatimukset, rajoitukset itsenäiselle operoinnille sekä kustannus-hyötyanalyysi".

Malesiassa vierailulla oleva ulkoministeri Blinken ei suostunut erittelemään tarkemmin Yhdysvaltain hävittäjäkaupalle asettamia ehtoja. Kiinan sijaan ulkoministeri viittasi siihen, että Yhdysvallat haluaa varmistaa tärkeimmän liittolaisensa Israelin säilyttävän jatkossakin sotilaallisen etulyöntiaseman alueella.

Kauppa 80 Rafale-hävittäjästä toteutui

Israelilla on jo käytössä F-35-koneita, ja maa vastusti aiemmin ajatusta niiden myymisestä Lähi-idän ja Persianlahden arabivaltioille. Ääni kellossa kuitenkin muuttui, kun Arabiemiraatit tunnusti Israelin ja maat solmivat diplomaattisuhteet.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja John Kirby sanoi tiistaina, että vaatimukset Yhdysvaltain puolustustarvikkeiden loppukäyttäjille koskevat kaikkia niiden ostajia, eikä Arabiemiraatit ole tässä suhteessa erityistapaus.

Suomi ilmoitti viime perjantaina ostavansa 64 kappaletta Lockheed Martinin valmistamia F-35A-koneita.

Arabiemiraatit on uudenaikaistamassa ilmavoimiaan perusteellisesti. Tämän kuun alussa maa allekirjoitti miljardien eurojen jättisopimuksen 80 Rafale-hävittäjän ja 12 sotilashelikopterin ostamisesta Ranskasta. Dassault-yhtiön valmistama hävittäjä oli mukana myös Suomen hävittäjäkilpailussa.

Lue myös:

    Uusimmat