Mainos

Kiista saamelaisuudesta kuumenee

Kiista siitä, kenet tunnustetaan saamelaiseksi ja kenet ei, on taas kuumenemassa. Ylä-Lapin suomenkieliset esittelivät tuoretta sukuselvitystä tänään Helsingissä. Heidän mukaansa suomenkielisetkin ovat Lapin alkuperäiskansaa, saamelaiset ovat toista mieltä. Viime kädessä kiistassa on kyse rahasta.

Sitkeä suukopu sai alkunsa viime vuonna voimaan tulleesta saamelaisten kulttuuri- ja itsehallintolaista. Siinä saamelaisiksi määriteltiin kaikki, joiden esi-isistä löytyy yksikin saamelainen.

Saamelaiset taas huolisivat joukkoonsa vain saamen kieltä puhuvat, ja juuri tällainen saamelaisten mielen mukainen lainmuutos on parasta aikaa valmisteilla oikeusministeriössä. Eipä siis ihme, että Lapin suomenkieliset ovat liikkeellä - vieläpä saamelaisasuissa. Heidän mukaansa uusi sukuselvitys todistaa, että juuri he ovat Lapin alkuperäiskansaa.

Saamelaisia selvitys ei vakuuta. Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pekka Aikio ei näe mitään uutta kootuissa tiedoissa.
- Se, että joku pitää niitä uusina, osoittaa vaan, että hän ei ole sitä ennen tiennyt, toteaa Aikio. Lähetystön väitettä, että ns. porosaamelaiset ovat syrjäyttäneet varsinaisen alkuperäisväestön Aikio pitää puhtaana puppuna.

Miksi Lapin suomenkieliset sitten haluavat saamelaisiksi ja miksi saamelaiset panevat hanttiin? Yksi asia on äänioikeus saamelaisvaaleissa. Saamelaiset haluavat pitää päätäntävallan omissa käsissään, suomenkieliset taas ottaisivat siitä mieluusti osan.

Vaikka kulttuurimerkityksistäkin kauniisti puhutaan, viime kädessä kyse on maista ja mammonasta. Suomessakin sovellettaneen tulevaisuudessa kansainvälisiä sopimuksia, jotka antavat alkuperäiskansoille - Suomessa siis saamelaisille - omistus- ja hallintaoikeudet ikiaikaisiin alueisiinsa.

Liipasimella ovat siis Lapin maat, vedet ja muut luonnonvarat. Saamelaisuuden vetovoimaa lisää kummasti myös se, että EU on lupaillut ecujaan saamelaisille.
(MTV3/Kirsi-Marja Peräkylä)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.