Mainos

Kiiski on vielä pientä – tämä perunateos myytiin miljoonalla Ranskassa

Eurooppalainen liikemies on maksanut peräti miljoona euroa perunaa esittävästä valokuvasta. Asiasta kertovat CNN ja The Times. 

Irlantilaisen Kevin Aboschin valokuvateoksesta Potato #345 on taiteilijan itsensä mukaan maksettu miljoona euroa. Aboschin mukaan ostaja on eurooppalainen liikemies, joka oli päivällisellä taiteilijan Pariisin-asunnossa ja tykästyi teokseen. Teos on Aboschin kallein myyty teos. 

Taiteilijan mukaan perunaa esittävällä valokuvalla on syvällisempi sanoma. Hän näkee yhteyden perunan ja ihmisten välillä eli perunan kautta voi miettiä myös ihmisenä olemista. Taiteilija kuvaa peruna-teoksellaan myös yksilön ja yhteisön välistä suhdetta.

– Maasta nostetun perunan elämä on tavallaan myös väkivaltainen ja se otetaan itsestäänselvyytenä, Abosch kertoo CNN:lle.

Tavalliselle katsojalle kuvassa näytäisi olevan aivan tavallinen multainen ruokaperuna.

CNN:n mukaan maalaus on maailman 15. kallein valokuva, jos kova hinta pitää paikkansa. Kuvasta on yhteensä kolme kopiota: yksi kuuluu Aboschin yksityiseen kokoelmaan, toinen on lahjoitettu serbialaiseen museoon ja kolmas myyty. Kevin Abosch on nimekäs kuvaaja, jonka malleina ovat olleet muun muassa muusikko Bob Geldof sekä Nobelin rauhanpalkinnon saaneet Malala Yousafzai ja Aung San Suu Kyi.

Kiiski aiheutti ihmetystä suomalaisissa

Taide on herättänyt Suomessa viime aikoina keskustelua, kun Lastansairaalaan lahjoitettiin kiiskeä kuvaava veistos. Lähes parimetrisen Kalajuttu-veistoksen arvo on 20 000 euroa ja sen hinta on kummastuttanut monia suomalaisia. Kalajuttu-veistos on taiteilija Veikko Hirvimäen teos.

 Suomen Taideyhdistyksen johtoryhmän puheenjohtaja Lasse Saarinen perusteli hintaa runsas viikko sitten MTV Uutisille sanomalla, että hyvä taide on kallista. Hänen mukaansa kiiskeä kuvaava veistos kestää myös aikaa ja sitä jaksaa katsella seuraavat parikymmentäkin vuotta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.