Mainos

Kiinteistövälittäjän karu arvio maakuntien omakotitaloista: Osa jää myymättä – "Eivät mene kaupaksi millään hinnalla"

1:48

Asuntomarkkina on rajusti jakautunut. Taajamissa rakentamisvauhti kiihtyy tänä vuonna entisestään, mutta reuna-alueilla erityisesti käytettyjen omakotitalojen myynti takkuaa pahasti. Kauppa syntyy heikon kysynnän alueella yleensä vain hintaa pudottamalla.

Kiinteistövälittäjien tekemät omakotitalokaupat ovat heikon kysynnän alueella paikoin rajustikin vähentyneet. Käytettyjen omakotitalojen kaupoista MTV Uutisille perjantaina tehty selvitys paljastaa, että kauppamäärä on vähentynyt 10 vuodessa maaseudulla jopa puoleen.

– Viimeisen kahden vuoden aikana maakunnassa pudotusta on kolmannes ja maakuntakeskus Joensuussakin 10 prosenttia, luonnehtii Pohjois-Karjalan OP-Kiinteistökeskuksen myyntijohtaja Mikko Rautiainen.

Kun samaan aikaan talojen itsemyynti on lisääntynyt, jäljelle jää salaisuuksia.

– Kukaan ei tiedä minkä verran tosiasiassa myynnissä olevista kohteista jää myymättä.

Hintatoiveet pettävät pahimmin

Tutkimusalueena oli Pohjois-Karjalan maakunta ja tilastona kiinteistövälittäjien tekemät kaupat kymmenen vuoden, ja vertailuna kahden viime vuoden aikana. Tilanteen uskotaan olevan saman suuntainen muillakin reuna-alueilla.

– On meillä kohteita jotka eivät mene kaupaksi millään hinnalla, totta on sekin.

Velaton keskihinta on laskenut viime vuosina 5-10 prosenttia. Myyntiajat ovat kymmenessä vuodessa jatkuneet reuna-alueilla useilla kuukausilla, mutta aivan viime vuosina yllättäen heikon kysynnän alueella jopa lyhentyneet hieman. Siihen on selvä syy.

– Maakunnan alueella hintataso on joustanut enemmän eli niiden kiinteistöjen arvot ovat tulleet alaspäin.

Hintaodotukset ovat siis pettäneet enemmän kuin myyntiaikojen pidentyminen.

Vuoden 1975 ennätys rikki

Alueiden eriytyminen on jatkunut, ja jatkuu rajuna. Kun esimerkiksi Joensuun reuna-alueilla käytetyn omakotitalon myynti vaikeutuu, niin keskustan tuntumassa rakennetaan joka vuosi kymmeniä uusia taloja.

– Kyllä se nykysuhdanne on semmonen, että tänne ne lähelle kaupunkia kaikki haluaa asumaan. Täällä sitä kysyntää on näille asunnoille ja siksihän näitä tehdään koko ajan lisää, huomauttaa Total Talot Oy:n vastaava työnjohtaja Jarkko Puustinen.

Ennätysvilkas rakentaminen hillitsee keskuksissa jo hintojen ja vuokrien nousua tänä vuonna, arvioi Pellervon Taloudellinen tutkimuskeskus. Pellervon mukaan kerrostaloasuntoja valmistuu nyt lukumääräisesti eniten sitten vuoden 1975.

Pellervon asuntomarkkinaennuste arvioi, että rakentamisen buumi leviää yhä laajemmalle maakuntakeskuksiin.

Rakennuksilla odotellaan

PTT ei puhu vielä ylitarjonnasta, mutta varoittaa pullonkauloista, kuten työvoiman saatavuudesta ja rakennusmateriaalien toimitusviiveistä.

– Kohta saatetaan olla nollasummatilanteessa, jossa rakentaminen yhteen paikkaan on toisesta pois, arvioi ekonomisti Lauri Vuori.

Joensuulaisella paritalotyömaalla ollaan samaa mieltä.

– Näin talvella työvoimaa on paremmin tarjolla, mutta jos kesällä tulee tarve niin lisämiehiä ei saa mistään, Puustinen tietää kokemuksesta.

Vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen ja vuokrien Pellervo ennustaa nousevan tänä vuonna pari prosenttia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.