Mainos

Asuntorakentamisen kiivain vaihe ohitettu – rakennuslupia jopa kolmannes vähemmän kuin vuotta aiemmin, myös työvoimapula vaivaa

2:06

Asuntorakentaminen jatkuu edelleen kiivaana, mutta esimerkiksi uusien asuinkerrostalojen rakennuslupia myönnettiin lupakuutiometrein laskettuna 35,8 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Alalla uskotaan, että nyt edessä onkin paluu rakentamisessa normaalille tasolle.

Rakentaminen on noususuhdanteen myötä ollut viime vuodet kovassa nousussa. Edelleen volyymi on korkealla ja työmaita käynnistetään yhä ennätysvauhtia, mutta asuntorakentamisessa rakennuslupia on myönnetty alkuvuonna jo selvästi edellisvuotta vähemmän.

– Kyllä tämä pitää tulkita näin, että tällaisen hyvin vilkkaan rakentamisen jakso on tavallaan ohitse ja nyt palataan normaalille tasolle, Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Vielä ainakin ensi vuonnakin rakentaminen jatkuu siis vilkkaana. Kasvukeskuksissa asuntotarve pysyy korkealla. Asuntokuplasta tai liikarakentamisesta ei alan mukaan ole vaaraa.

– Kyllähän markkina on varsin polarisoitunut. Pääkaupunkiseudulla hinnat edelleen nousevat, mutta sen kaltaisia kuplia kuin vaikka tukholmaan verrattessa tuskin syntyy. Kysyntä nyt vain on varsin kovaa näissä kasvukeskuksissa, Kiinteistövälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Mari-Elena Cowell sanoo.

Uusien asuntojen myynti putosi kuitenkin ensimmäisen vuosipuoliskon aikana kymmenen prosenttia verrattuna viime vuoden ensimmäiseen kuuteen kuukauteen. Kiinteistövälitysalan keskusliittoa asia ei kuitenkaan huoleta.

– Viiden vuoden keskiarvossa koko kaupan volyymissa ollaan kuitenkin kolmisen prosenttia edellä. Huippukausi vuoden 2016 syksystä tämän vuoden kevääseen vääristää lukemia jossakin määrin. On totta, että uusien kauppa ei käy yhtä vilkkaasti kuin vuosi sitten, mutta täytyy ottaa huomioon, että se volyymi oli silloin melkoinen. Sanotaanko että uudistuotannon kauppa on hieman rauhoittunut, Cowell perustelee.

Kustannukset nousussa, työntekijöistä pula

Rakennusyhtiöiden pörssikurssit ovat tulleet alkuvuonna selvästi alas ja kesällä on kuultu tulosvaroituksistakin. Syyt ovat pitkälti yhtiökohtaisia, mutta yksi syy liittyy nousseisiin kustannuksiin.

– Rakennuskustannukset nousevat nyt ihan eri vauhtia, kuin mitä ne on nousseet viime vuosien aikana. Kun tehdään paljon kerrostaloasuntoja niin betonielementteihin ja teräsrakenteisiin kohdistuu muun muassa suurta kysyntää. Pahimmillaan varmaan vuoden mittaiset toimitusajat on, pääekonomisti Sami Pakarinen Rakennusteollisuudesta sanoo.

Myös työntekijäpula on rakennuksilla edelleen kovaa. Työmaajohtoon tekijöitä soitellaan eläkereservistä alkaen.

– Kyllä varmasti jossain määrin tällastakin tapahtuu eli nimenomaa tällaista kokenutta työnjohtoa kaivataan, kun suuria työmaita on käynnissä ja työntekijöistä on pulaa, Pakarinen kertoo.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja