Mainos

Sadat suomalaiset lähtevät lomalle Beniniin testaamaan ripulirokotetta – myös "kakkalähetin" pestiin paljon halukkaita

6:38

Poikkeuksellisessa ripulirokotetutkimuksessa aiotaan lähettää 800 suomalaista Beniniin, tarkoituksena testata kehitetyn ripulirokotteen tehoa. Tutkimusta varten Beniniin on pestattu jopa mopolla kulkeva "kakkalähetti".

Rokotuksen on tarkoitus toimia ripulia aiheuttavaan ETEC-bakteeriin. Puolet testattavista rokotetaan lumelääkkeellä, puolet oikealla rokotteella. Kahden viikon matkan aikana katsotaan, saavatko testatut ripulin.

Juomavedestä ja ruoasta leviävä ETEC on hyvin yleinen ripulin aiheuttaja sekä kehitysmaiden asukkailla että maissa vieraileville matkaajille. Vaikka matkaajille se on yleensä lievä ja vaaraton, voi se paikallisille lapsille olla hengenvaarallinen.

Arviolta 500 000 lasta kuolee vuosittain ripuliin kehitysmaissa, ja lisäksi ripuli aiheuttaa lapsille myös kehityshäiriöitä.

Tutkimuksessa testiryhmä asioi ennen matkaa ja sen jälkeen yhteensä kuudesti tutkittavan vastaanotolla, minkä lisäksi heiltä otetaan ulostenäytteitä.

– Jos testiryhmäläiselle tulee ripuli, kiikuttaa hän näytteen meille, kertoo infektiosairauksien professori Anu Kantele Helsingin yliopistosta.

Rakennetaan laboratorio ja pestataan "kakkalähetti"

Tutkimusta varten Beniniin on pestattu jopa mopolla kulkeva "kakkalähetti", joka tarvittaessa kuljettaa näytteet tutkittavaksi. Tämä tarvitaan sen vuoksi, että ETEC-bakteerit kuolevat nopeasti, joten näyte on saatava nopeasti Beniniin erikseen rakennettuun laboratorioon.

– Se on Beninissä haluttu pesti, Kantele kertoo lähetin rekrytoinnista.

Kaikkine järjestelyineen tutkimus on kallis, ja Kantele kuvaileekin tutkimusasetelmaa "aivan poikkeukselliseksi". Hänen tiedossaan on vain yksi vastaava tutkimus, jossa tutkittavia oli lähetetty matkalle Meksikoon.

Videolla Kantele kertoo lisää tutkimuksesta ja sen poikimista yhteydenotoista. Tutkimuksesta on ehdotettu muun muassa tehtäväksi dokumenttia, ja sen kanssa on haluttu tehdä tutkimusyhteistyötä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.