Mainos

Jo 400 suomalaista lennätetty Afrikkaan ripulilääketutkimukseen – "Ensimmäinen puheenaiheemme oli luonnollisesti ulostaminen"

9:00

Helsinkin, Göteborgin ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopistojen yhteinen ripulirokotetutkimus on edennyt puoleen väliin. Afrikan Beninissä on vieraillut nyt noin 400 suomalaista. Tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Tutkimuksessa vapaaehtoiset suomalaiset matkustavat Länsi-Afrikan Beniniin, jossa osa saa oikeaa, tutkittavana olevaa uutta ripulirokotetta ja osalle annetaan lumelääkettä. Tutkimus on sujunut helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kanteleen mukaan hyvin.

– Osa on saanut ripulin, osa ei ole saanut, niin kuin aina trooppisiissa kohteissa. Analyyseista olemme nähneet, että siellä on joukossa myös etec-ripuleita, eli siinä mielessä tulokset ovat lupaavia. Tutkimuskoodi avataan kuitenkin vasta tutkimuksen lopuksi, eikä mitään voi sanoa sitä ennen, Kantele sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Etec-bakteeria vastaan ei ole toistaiseksi ollut rokotetta.

Kanteleen mukaan kahden viikon välein järjestettäville parin viikon matkoille on vielä tilaa. Mukaan haetaan 18-65 vuotiaita suomalaisia.

– Äkkilähdöllekin mahtuu, jos vielä haluaa vaikka seuraavalle toukokuun matkalle ja heti ilmoittautuu.

2:07

"Valtavan hieno matka"

Beninissä matkalla ollut Jouko Mäki-Lohiluoma kertoo, että säästyi itse matkalla kokonaan ripulilta.

– Ryhmästämme nekin, joihin se iski, eivät pitäneet sitä kovin pahana. Matka oli valtavan mukava kokemus, Mäki-Lohiluoma kertoo.

Kaikkinensa Mäki-Lohiluoma sanoo tutukimuksen tuoneen koko matkalle varsin vitsikkään tunnelman.

– Kun yhteen kokoontuu parikymmentä toisilleen vierasta ihmistä eri puolilta Suomea ja heti aluksi aluttiin puhumaan ulostamisesta outojen ihmisten kesken, niin siitä tuli vitsikäs tunnelma koko reissulle, Mäki-Lohiluoma naurahtaa.

Tutkimukseen osallistuneilta kerätään loman aikana vain yksi ulostenäyte.

– Sitten jos saa ripulin, niin mopolähetti käy kyllä hakemassa näytteen analysoitavaksi. Muuten pitkälti lomaillaan ja tutututaan Afrikan kulttuuriin, Anu Kantele kertoo.

Etec-bakteerin aiheuttama ripuli on erityisen vaarallinen kehitysmaiden alle viisivuotialle lapsille. Tutkimuksen päällimmäinen tarkoitus onkin kehittää lääke, joka auttaa ennen kaikkea kehitysmaiden lapsia.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.