Jo 400 suomalaista lennätetty Afrikkaan ripulilääketutkimukseen – "Ensimmäinen puheenaiheemme oli luonnollisesti ulostaminen"

Ripulireissausta Beninissä 9:00

Helsinkin, Göteborgin ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopistojen yhteinen ripulirokotetutkimus on edennyt puoleen väliin. Afrikan Beninissä on vieraillut nyt noin 400 suomalaista. Tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Tutkimuksessa vapaaehtoiset suomalaiset matkustavat Länsi-Afrikan Beniniin, jossa osa saa oikeaa, tutkittavana olevaa uutta ripulirokotetta ja osalle annetaan lumelääkettä. Tutkimus on sujunut helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kanteleen mukaan hyvin.

– Osa on saanut ripulin, osa ei ole saanut, niin kuin aina trooppisiissa kohteissa. Analyyseista olemme nähneet, että siellä on joukossa myös etec-ripuleita, eli siinä mielessä tulokset ovat lupaavia. Tutkimuskoodi avataan kuitenkin vasta tutkimuksen lopuksi, eikä mitään voi sanoa sitä ennen, Kantele sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Etec-bakteeria vastaan ei ole toistaiseksi ollut rokotetta.

Kanteleen mukaan kahden viikon välein järjestettäville parin viikon matkoille on vielä tilaa. Mukaan haetaan 18-65 vuotiaita suomalaisia.

– Äkkilähdöllekin mahtuu, jos vielä haluaa vaikka seuraavalle toukokuun matkalle ja heti ilmoittautuu.

Tuuteli Ristalahti osallistui ripulirokotetutkimukseen Afrikassa 2:07

"Valtavan hieno matka"

Beninissä matkalla ollut Jouko Mäki-Lohiluoma kertoo, että säästyi itse matkalla kokonaan ripulilta.

– Ryhmästämme nekin, joihin se iski, eivät pitäneet sitä kovin pahana. Matka oli valtavan mukava kokemus, Mäki-Lohiluoma kertoo.

Kaikkinensa Mäki-Lohiluoma sanoo tutukimuksen tuoneen koko matkalle varsin vitsikkään tunnelman.

– Kun yhteen kokoontuu parikymmentä toisilleen vierasta ihmistä eri puolilta Suomea ja heti aluksi aluttiin puhumaan ulostamisesta outojen ihmisten kesken, niin siitä tuli vitsikäs tunnelma koko reissulle, Mäki-Lohiluoma naurahtaa.

Tutkimukseen osallistuneilta kerätään loman aikana vain yksi ulostenäyte.

– Sitten jos saa ripulin, niin mopolähetti käy kyllä hakemassa näytteen analysoitavaksi. Muuten pitkälti lomaillaan ja tutututaan Afrikan kulttuuriin, Anu Kantele kertoo.

Etec-bakteerin aiheuttama ripuli on erityisen vaarallinen kehitysmaiden alle viisivuotialle lapsille. Tutkimuksen päällimmäinen tarkoitus onkin kehittää lääke, joka auttaa ennen kaikkea kehitysmaiden lapsia.  

Lue myös:

    Uusimmat