Kiinnostaako ekologinen pyykinpesu? Kokeile pesupähkinöitä

Pesupähkinä ei todellisuudessa ole nimensä mukaisesti pähkinä, joten se sopii myös pähkinäallergikkojen pesukoneeseen. Pesupähkinästä voi olla apua myös niille, jotka saavat iho-oireita tavanomaisista pesuaineista.

Pesupähkinä on itse asiassa syömäkelvoton luumarja. Sitä on kuitenkin hyödynnetty Intiassa jo vuosituhansia erityisesti lääkinnässä sekä pesuaineena. Pesupähkinän pesuteho perustuu sen kuorissa olevaan saponiiniin, jota irtoaa yli 30 asteen pesussa.

Pesupähkinä on niin sanottu alkutuote, jonka valmistaminen ei kuormita luontoa. Se ei myöskään sisällä kemikaaleja tai hajusteita. Pyykkiin ei siis jää kemiallisia jäämiä tai voimakkaita tuoksuja, joten se sopii usein allergikoille.

Käyttö on helppoa

Pesupähkinöitä ei voi laittaa koneeseen sellaisenaan, vaan ne annostellaan pakkauksen mukana tulevaan pesupussiin. Pussi kannattaa sulkea tiukasti, jotteivät pähkinät pääse karkaamaan. Ne hajoavat irrallaan pieniksi murusiksi pyykin joukkoon.

Pähkinöitä kannattaa vähän murskata ennen pussiin laittamista, jolloin saponiini irtoaa helpommin. Samat kuoret riittävät noin kolmeen pesukertaan. Huuhteluaine on tarpeeton, sillä pesupähkinät jättävät pyykin pehmeäksi. Pestyjen vaatteiden tuoksu – tai oikeammin sen puute – voi tulla yllätyksenä. Vaatteet nimittäin tuoksuvat pesun jälkeen puhtailta, toisin sanoen ei miltään.

Pesuteho ei aina riitä

Erittäin likaiseen pyykkiin pesupähkinät eivät välttämättä tehoa, sillä niiden pesuteho on huomattavasti heikompi kuin tavanomaisen pyykinpesuaineen. Varsinkin tahrat kaipaavat irrotakseen lisäksi tahranpoistoainetta, esimerkiksi sappisaippuaa.

Parhaan pesutuloksen pesupähkinöillä saa, kun pyykki ei ole kovin likaista ja pesuvesi on tarpeeksi kuumaa. Jos vaatteet kestävät 60 asteen pesun, sitä kannattaa kokeilla. Ekologisuus toki kärsii kuuman veden käyttämisestä, joten pyykkiä kannattaa pestä vasta silloin, kun kone tulee täyteen. Tunkkaiset vaatteet eivät välttämättä edes tarvitse pesua, sillä hyvä tuuletus voi riittää vaatteiden raikastamiseen.

Lue myös:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Uusimmat