Kiinnitä näihin huomiota! 7 asiaa, jotka lapsesi muistavat vielä aikuisina

Jokaisella on varmasti monia hyviä ja huonoja muistoja lapsuudestaan. Muistatko sen, kun vanhempasi ei ollut katsomassa koulunäytelmääsi? Jäivätkö mieleen mukavat yhdessä perheen kanssa tehdyt mökkireissut?

On hyvin yksilöllistä, mitä taaperoajasta oikeastaan jää mieleen, mutta muutamaan asiaan jokaisen vanhemman ehkä kannattaa kiinnittää huomiota: Popsugar-sivusto on listannut seitsemän asiaa, jotka tyypillisesti muistetaan lapsuudesta.

1. Kokemukset

Lapset eivät varmasti aikuisina muista jokaista lahjaa, jonka he ovat syntymäpäivillään saaneet. Paremmin mieleen jäävät yleensä kokemukset kuin ostetut asiat. Kannattaa viedä lapsi kahdestaan kioskille ja syödä yhdessä jäätelöä, sillä yhdessä tekeminen jää varmasti paremmin lapsen mieleen kuin itse tötterö. Kokemukset tuovat perheitä yhteen.

2. Huomio ja läsnäolo

Nykypäivänä tärkeät hetket eletään yleensä kännykkäkameran kautta. Puhelin kädessä saattaa helposti käydä niin, ettei ole tarpeeksi läsnä, kun lapset yrittävät näyttää jotakin heille tärkeää. Vanhempien kannattaa laskea puhelin alas ja antaa lapselle jakamaton huomio, sillä silloin lapset todella tuntevat, että vanhemmat ovat läsnä ja rakastavat heitä. Lapset toki tuntevat rakkauden muutenkin, mutta pienellä eleellä on helppo osoittaa, että välittää.

3. Positiiviset sanat

Välittäminen ja rakkaus kannattaa osoittaa muillakin sanoilla kuin ”minä rakastan sinua”, sillä on niin monia lauseita, joilla voit vaikuttaa positiivisesti lapseesi. ”Olen ylpeä sinusta” ja ”olet hyvä ystävä” ovat hyviä esimerkkejä. Jo varhaisella iällä voi kannustamalla vaikuttaa lapsen identiteettiin ja omaan arvostukseen, joten positiivisuutta kannattaa suosia kriittisyyden sijaan. Lapsesi kyllä muistaa sen.

4. Vaikeiden tilanteiden hoitaminen

Lapset etsivät ohjausta vanhemmiltaan yrittäessään selvitä epävarmassa maailmassa, jossa he tuntevat olonsa haavoittuvaisiksi. Kun lapset joutuvat kohtaamaan vaikeuksia, kuten menetyksiä tai sairauksia, he muistavat, kuinka vanhemmat reagoivat, miten vanhemmat puhuivat heille ja kuinka vanhemmat saivat heidät tuntemaan olonsa turvalliseksi.

5. Kun vanhemmat eivät olleet paikalla

Vaikka tämä kuulostaa todella negatiiviselta, on siinä jotakin positiivistakin! Kaikki lapset kohtaavat aikoja, jolloin vanhemmat eivät olleet paikalla, kun he olisivat tarvinneet heitä. Se on osa elämää, koska vanhemmat eivät yksinkertaisesti voi aina olla paikalla.

Lapset kuitenkin muistavat myös ajat, jolloin he ensimmäistä kertaa saivat vihdoin olla yökylässä tai jolloin he tekivät jotain suurta koulussa, eivätkä he malttaneet odottaa, että pääsisivät kertomaan asiasta kotiin vanhemmilleen.

6. Muiden aikuisten seurassa käyttäytyminen

Lapset seuraavat ja peilaavat monesti vanhempien käytöstä. Jos aikuiset puhuvat jostakin henkilöstä selän takana tai käyttäytyvät toisiaan kohtaan huonosti, voivat lapset alkaa ajatella, että tällainen käytös on ihan hyväksyttävää. Kun lapset ovat kotona, kannattaa oman kumppanin kanssa yrittää käyttäytyä mahdollisimman positiivisesti, rakastavasti ja huolehtivasti, sillä lapset oppivat kokoajan vanhempien vuorovaikutuksesta. Ja he oppivat silloinkin, kun vanhemmat eivät kiinnitä heihin täyttä huomiotaan.

7. Stressin ja paineen käsittely

Elämä ei voi aina olla huoletonta ja helppoa. Lapset ottavat mallia siitä, miten vanhemmat käyttäytyvät, kun aikataulu on tiukka, kouluprojektien deadline lähestyy, päivällistä ei olla tehty ja tuntuu siltä, että kaiken keskellä tulee hulluksi. Jos lapset haluaa kasvattaa käsittelemään stressiä hyvin, vanhempien kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten he itse käyttäytyvät ja hallitsevat itsensä.

Lähde: Popsugar

 ***

Lapsille tarjotaan liikaa valtaa kasvatuksessa 8:42

Lue myös:

    Uusimmat