"Xi Jinping, eroa!" – tyytymättömyys nollakoronatoimiin on saanut sadat osoittamaan mieltään Kiinassa

Viha nollakoronapolitiikkaa vastaan yltyy Kiinassa 2:04
Seitsemän uutiset: Viha nollakoronapolitiikkaa vastaan yltyy Kiinassa.

Tyytymättömyys Kiinan tiukkaa koronapolitiikkaa kohtaan leimahti jälleen sunnuntaina, kun Shanghain keskustaan kokoontui satoja ihmisiä osoittamaan mieltään.

Tyhjiä paperilappuja ja valkoisia kukkia pidelleet mielenosoittajat seisoivat silminnäkijöiden mukaan hiljaa useissa risteyksissä, kunnes poliisit alkoivat tyhjentää tukittuja teitä. Tyhjien paperilappujen pitelemisestä on tullut Kiinassa symbolinen protesti sensuuria vastaan.

Jo lauantaina ja sunnuntain vastaisena yönä sadat ihmiset osoittivat Shanghaissa mieltä vaatien presidentti Xi Jinpingin eroa. Asiasta kertoi muun muassa yleisradioyhtiö BBC.

Suuttumusta on lisännyt torstaina sattunut, kymmenen kuolonuhria vaatinut asuinrakennuksen tulipalo Ürümqin kaupungissa Xinjiangissa. Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt tietoja, joiden mukaan Ürümqin tiukat koronasulut olivat pelastustoimien haittana. Viranomaiset ovat kiistäneet koronatoimien vaikuttaneen asiaan.

Ihmiset laskivat Shanghaissa kukkia maahan ja sytyttivät kynttilöitä Ürümqin tulipalon uhrien muistolle sekä vaativat hallinnon syrjäyttämistä.

–  Xi Jingping, eroa! Kiinan kommunistinen puolue, eroa! joidenkin mielenosoittajien kuultiin huutavan Shanghain keskustassa kuvatulla videolla.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema mielenosoitukseen osallistunut henkilö kertoi, että osa ihmisistä suri tulipalon uhreja ja laski kukkia, kun taas osa huusi iskulauseita. Virkavalta otti pienimuotoisesti yhteen joidenkin mielenosoittajien kanssa.

Sadat yliopisto-opiskelijat protestoivat hallintoa vastaan

Myös useissa yliopistoissa opiskelijat olivat kerääntyneet muistamaan Xinjiangin tulipalon uhreja ja protestoimaan hallintoa vastaan. Satoja opiskelijoita pekingiläisessä Tsinghuan eliittiyliopistossa osoitti sunnuntaina mieltään koronatoimia vastaan.

–  Puoli kahdeltatoista opiskelijat alkoivat pidellä kylttejä ruokalan sisäänkäynnin luona, ja sen jälkeen yhä useammat liittyivät mukaan. Nyt siellä on 200–300 ihmistä. Lauloimme kansallislaulua ja huusimme, että vapaus voittaa, yliopiston opiskelija kertoi AFP:lle.

Silminnäkijän mukaan useat naisopiskelijat pitelivät mielenosoituksessa tyhjää paperia.

Sosiaalisessa mediassa jaetuilla videoilla samalla paikalla näkyi väkijoukkoa, joka oli kerääntynyt puhujan ympärille.

–  Tämä ei ole normaalia elämää, olemme saaneet tarpeeksemme, videoilla huudettiin.

Avoimet mielenosoitukset kommunistihallintoa vastaan ovat äärimmäisen harvinaisia Kiinassa.

Tiukka koronapolitiikka koettelee hermoja

Kiinassa on osoitettu mieltä kovaa rajoituspolitiikkaa vastaan myös aiemmin. Esimerkiksi Zhengzhoussa sijaitsevalla iPhone-puhelimia valmistavalla tehtaalla puhkesi aiemmin tällä viikolla laajoja mielenosoituksia ja väkivaltaisuuksia.

Kiina on pitänyt ainoana maana maailmassa kiinni niin sanotusta nollakoronapolitiikasta ja pyrkii edelleen taudin tukahduttamiseen. Pienetkin tautimäärät voivat johtaa kokonaisten kaupunkien sulkuihin ja karanteenimääräyksiin, mikä on tehnyt ihmisten arjesta ennalta arvaamatonta ja syönyt myös Kiinan talouskasvua.

Esimerkiksi yli 25 miljoonan asukkaan Shanghaissa koettiin aiemmin tänä vuonna erittäin tiukka kahden kuukauden koronasulku, jonka aikana monilla kaupungin asukkailla oli pulaa ruuasta.

Lue myös:

    Uusimmat