Aseistautuneet mielenosoittajat riehuvat väkivaltaisina Hongkongin kaduilla – Mediat: Poliisi on käyttänyt aseita, yhtä mielenosoittajaa osunut rintaan

Hongkongissa mielenosoittajat ja poliisit ovat ottaneet yhteen useissa protesteissa ympäri kaupunkia.

Mielenosoittajien tavoitteena on viedä huomiota Manner-Kiinan mahtipontisilta maan 70-vuotispäivän juhlallisuuksilta. Aktivistit kutsuvat päivää "surun päiväksi".

Mielenosoituksille ei ole poliisin lupaa, mutta siitä huolimatta kymmenettuhannet ihmiset ovat kokoontuneet Hongkongin kaduille.

Poliisi turvautunut voimankäyttöön

Joissakin mielenosoituksissa poliisi on käyttänyt kumiluoteja ja kyynelkaasua. Yhdellä alueella naamioituneet mielenosoittajat mukiloivat poliiseja sateenvarjoilla ja muilla esineillä sen jälkeen kun useita ihmisiä oli pidätetty. Poliisi vetäytyi läheiseen kaupungintaloon suojaan.

Viranomaisten mukaan mielenosoittajat heittivät syövyttävää nestettä poliisien päälle yhdessä protestissa. Todisteeksi viranomaiset esittivät kuvia poliisista, jolla oli kemiallisia palovammoja vartalossaan ja reikiä virka-asussaan.

Suuret mielenosoitukset poliittisten vapauksien puolesta ovat jatkuneet jo kuukausia. Alun perin protesteissa vastustettiin kiisteltyä luovutuslakia, joka sittemmin peruttiin.

Nyt mielenosoitukset ovat kasvaneet laajemmiksi aluehallinnon ja Kiinan keskushallinnon vastaiseksi liikkeeksi.

 

Mielenosoittajat ovat aseistautuneet muun muassa sateenvarjoin. 

"Meidän on jatkettava taisteluamme"

Suurin mielenosoitusjoukko yritti edetä Kiinan keskushallintoa edustavaan rakennukseen, joka on aiemminkin ollut mielenosoittajien kohteena. Poliisi kuitenkin esti joukkion kulun.

Mielenosoittajat ovat myös heitelleet Kiinan presidentin Xi Jinpingin kuvia munilla ja repineet alas julisteita, joissa juhlistetaan Kiinan 70-vuotispäivää.

– Kolme kuukautta ja meidän viisi vaatimustamme on vielä täyttämättä. Meidän on jatkettava taisteluamme, sanoi V niin kuin verikosto -elokuvasta tuttuun naamioon pukeutunut mielenosoittaja uutistoimisto AFP:lle.

Myös poliisi on vahvasti läsnä Hongkongin kaduilla tänään. Hongkongin aluehallinnon johto puolestaan piti juhlapäivän aamuna lipunnostoseremonian eristetyllä alueella.

Viranomaiset ovat tehneet henkilötarkastuksia kaupungilla ja julkisessa liikenteessä, ja lisäksi yli kymmenen metroasemaa on suljettu.

Mediat: Hongkongin poliisi on käyttänyt aseita, yhtä mielenosoittajaa osunut rintaan

Hongkongin mielenosoituksia hajottamaan pyrkivä poliisi on käyttänyt ensimmäistä kertaa tuliaseita mielenosoittajia vastaan, kertovat mediat. South China Morning Postin mukaan poliisilähde on kertonut, että ainakin kahdella eri alueella on ammuttu varoituslaukauksia.

Guardian uutisoi, että Stand News -sivustolla julkaistussa videossa verta vuotava mielenosoittaja pyytää päästä sairaalaan. Sosiaalisessa mediassa liikkuu niin ikään kuvia tapauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat