Hongkongin levottomuudet kiihtyvät, Kiinan Britannian-suurlähettiläs uhmakkaana: "Meillä on ratkaisut ja tarpeeksi voimaa niiden lopettamiseksi"

Suomalainen Jussi on keskellä Hongkongin kiihtyviä yhteenottoja – tällaista on perhearki, kun ympärillä on tulta, kyynelkaasua ja mellakoita 7:45
Suomalainen Jussi on keskellä Hongkongin kiihtyviä yhteenottoja. Tällaista on perhearki, kun ympärillä on tulta, kyynelkaasua ja mellakoita.

Poliisin piirittämästä yliopistosta tuotiin ulos loukkaantuneita ihmisiä, kertoo brittimedia BBC.

Kiina ei aio katsoa hiljaa sivusta, jos tilanne Hongkongissa kehittyy hallitsemattomaksi, varoittaa Kiinan Britannian-suurlähettiläs.

Lähettiläs Liu Xiaoming sanoi lehdistötilaisuudessa Lontoossa, että Kiinalla on keinot levottomuuksien lopettamiseksi. Samalla Liu varoitti ulkomaita puuttumasta Kiinan sisäisiin asioihin.

Demokratiamielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa jo kuukausia, ja viime päivinä jännitteet ovat kiristyneet entisestään.

– Hongkongin hallinto yrittää toden teolla saada tilanteen hallintaan, mutta jos tilanne muuttuu hallitsemattomaksi, keskushallinto ei aio katsella sitä tekemättä mitään. Meillä on ratkaisut ja tarpeeksi voimaa levottomuuksien lopettamiseksi, Liu sanoi.

Hän syytti Britanniaa ja Yhdysvaltoja siitä, että nämä katsovat mielenosoittajien väkivaltaisuutta läpi sormien.

Viime viikolla Hongkongin hallinnon edustaja loukkaantui, kun demokratia-aktivistit piirittivät hänet Lontoossa.

Britannia ilmaisi tänään syvän huolensa Hongkongin viimeaikaisista väkivaltaisuuksista. Hongkong siirtyi Britannian hallinnasta Kiinan erityishallintoalueeksi vuonna 1997.

Sairaaloihin tuotu loukkaantuneita ihmisiä

Hongkongissa poliisin piirittämästä polyteknisesta yliopistosta on tuotu ulos loukkaantuneita ihmisiä, BBC kertoo. BBC:n julkaisemissa kuvissa ihmisiä tuodaan ulos paareilla.

Poliisi on piirittänyt polyteknistä yliopistoa eilisestä lähtien. Kampusalueella on arvioitu olevan edelleen satoja demokratiamielenosoittajia.

Sairaaloiden mukaan tänään yli 20 ihmistä on saanut vammoja levottomuuksissa eri puolilla Hongkongia. Ainakin neljän ihmisen vammat ovat vakavia.

Lisäksi BBC:n mukaan useita mielenosoittajia on otettu kiinni heidän yritettyään paeta yliopiston rakennuksesta.

Vaalien mahdollisen lykkäyksen arvioidaan kiihdyttävän mielenosoituksia

Hongkongin viranomaiset varoittavat, että ensi viikonlopun paikallisvaalit ovat vaarassa levottomuuksien takia.

Paikallishallinnon edustaja sanoi Hongkongin yleisradion RTHK:n haastattelussa, että toistaiseksi vaalit pyritään järjestämään, mutta tilanne on vaikea.

Kiina-mielisten ehdokkaiden on ennustettu kärsivän tappioita vaaleissa. Jos vaaleja lykätään, sen arvioidaan entisestään kiihdyttävän demokratiamielenosoituksia.

Viranomaisten mukaan vaalien järjestämiseksi kolmen ehdon tulee täyttyä: väkivallan pitää loppua, tiet saada auki ja joukkoliikenne toimimaan normaalisti.

– Vaalien lykkääminen olisi vaikea päätös, emmekä tee sitä, ellei se ole aivan välttämätöntä, Patrick Nip sanoi RTHK:lle.

Piiritetyllä kampuksella satoja mielenosoittajia

Viimeisen vuorokauden ajan poliisin ja demokratiamielenosoittajien yhteenotot ovat keskittyneet juuri polyteknisen yliopiston kampukselle. Lievempiä levottomuuksia on tosin nähty muuallakin.

Poliisi on piirittänyt kampusta eilisestä lähtien. Alueella on arvioitu olevan motissa jopa tuhat demokratiamielenosoittajaa.

Hongkongin poliisi on kehottanut mielenosoittajia tulemaan ulos ja antautumaan. Aiemmin osa mielenosoittajista yritti lähteä kampukselta, mutta he saivat vastaansa poliisin kumiluoteja ja kyynelkaasua.

Poliisin mukaan kyynelkaasuun turvauduttiin, koska lähtijöillä oli ollut mukanaan polttopulloja.

Viranomaiset ovat julistaneet kampuksen mellakka-alueeksi ja varoittaneet mielenosoittajia käyttämästä "tappavia aseita".

– Varoitan mellakoitsijoita: älkää käyttäkö polttopulloja, nuolia, autoja tai muitakaan tappavia aseita poliiseja vastaan. Jos jatkatte tällaista vaarallista toimintaa, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käyttää niin vähän voimakeinoja kuin on pakko vastataksemme. Niihin kuuluu myös kovien ammusten käyttö, varoitti poliisin edustaja Louis Lau Facebookissa.

Mellakoinnista voi saada enimmillään kymmenen vuoden vankeustuomion.

– Minua pelottaa, ulospääsyä ei ole. En voi muuta kuin taistella loppuun asti, nimettömänä pysytellyt mielenosoittaja sanoi varhain aamulla paikallista aikaa.

Kiinan väliintuloa pelätään

Kiina on toistuvasti tuominnut Hongkongissa jo puoli vuotta jatkuneet protestit. Pelkona on, että Kiinan hallinto lähettää sotilaita tukahduttamaan liikehdinnän.

Kiinan ulkoministeriö kommentoi Hongkongin tilannetta päivittäisessä lehdistötilaisuudessaan tänään.

– Kenenkään ei pidä aliarvioida Kiinan tahtoa suojella suvereniteettiaan ja Hongkongin vakautta, ministeriön tiedottaja Geng Shuang sanoi.

Viime viikolla Kiinan presidentti Xi Jinping esitti toistaiseksi tiukimmat kommenttinsa tilanteesta ja sanoi, että mielenosoitukset uhkaavat Hongkongin ja Kiinan välistä yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatetta.

Mielenosoitukset ja mellakat vaikuttavat huomattavasti hongkongilaisten arkeen. Lisäksi Hongkong on valahtanut taantumaan. Kaupungin lentokenttäviranomaisten mukaan liikennemäärät ovat laskeneet reilulla kymmeneksellä vuoden takaiseen verrattuna.

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat, kun aluehallinto yritti ajaa läpi luovutuslain, joka olisi sallinut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Laki on sittemmin peruttu, mutta protestit ovat jatkuneet.

Mielenosoittajat vaativat muun muassa yleistä äänioikeutta ja vapaata ehdokasasettelua erityishallintoalueelle. Nykyisin Hongkongin hallintojohtajan valitsee Kiinaan kallellaan oleva 1 200-jäseninen valitsijakomitea.

Lue myös:

    Uusimmat