Kiinassa laajin tartuntarypäs Wuhanin jälkeen – Japanissa tartunnat kasvavat "ennennäkemättömällä vauhdilla"

1:14
Maailmalla koronarokotuksia on annettu yli neljä miljardia annosta – tällainen on maailmanlaajuinen rokotustilanne

Kiinan valtionmedia kertoi perjantaina Nanjingin kaupungin tartuntaketjusta, joka on suurin Wuhanin tartuntaryppään jälkeen reilu vuosi sitten. Myös Japanissa tartunnat ovat kasvaneet hurjaa vauhtia lyhyessä ajassa.

Kiinan Nanjingissa yli 200 tartuntaa on vahvistettu sen jälkeen, kun virusta havaittiin kaupungin vilkkaalla lentokentällä 20. heinäkuuta, kertoo BBC. Kaikki lennot kentältä on keskeytetty 11. elokuuta saakka.

Kiinan valtionmedia kuvailee tartuntarypästä suurimmaksi Wuhanin reilun vuoden takaisen ryppään jälkeen. Koronaviruksen uskotaan lähteneen leviämään vuoden 2019 lopulla Wuhanin kaupungista.

Valtion säätelemän Xinhua Newsin mukaan kaikki Nanjingin 9,3 miljoonaa asukasta ja vierailijat tullaan testaamaan.

Paikallisten viranomaisten mukaan tartuntojen taustalla on ärhäkästi leviävä deltavariantti, joka on vilkkaalla lentokentällä päässyt leviämään laajalle. Heidän mukaansa tartunnat on jäljitetty venäläisen lentoyhtiön siivoojaan, joka saapui maahan heinäkuun 10. päivä.

BBC:n mukaan virus on levinnyt ainakin 13 kaupunkiin mukaan lukien pääkaupunki Pekingin.

Kiinan sosiaalisessa mediassa on kyseenalaistettu, onko kiinalaisten rokotteiden suoja deltavarianttia vastaan riittävä.

Japanissa tartunnat nopeassa kasvussa

Myös Japanissa koronatartunnat kasvavat huolestuttavaa vauhtia. Torstaina päivittäisiä tartuntoja raportoitiin yli 10 000 ensimmäistä kertaa pandemian aikana.

Olympialaisten kisakaupungissa Tokiossa raportoitiin ennätykselliset 3 865 tartuntaa päivässä, kertoo Japan Times

Japan Todayn mukaan Japanin pääministeri Yoshihide Suga vakuutti torstaina, ettei tartuntamäärien kasvun syy ole olympialaisissa.

Olympialaisiin ei päästetä yleisöä, mutta ihmiset ovat kokoontuneet seuraamaan kisoja ravintoloihin. Pääministeri kehotti kaikkia seuraamaan kisoja kotona urheilubaarien sijasta. Tokioon julistettiin hätätila jo ennen kisojen alkua.

Suga sanoi perjantaina koronaviruksen leviävän nyt ennennäkemätöntä vauhtia, ja liikkumisrajoituksiin kaavaillaan tiukennuksia.

Myös Japanissa deltavariantin uskotaan olevan syynä tartuntojen nopeaan kasvuun.

Olympialaisiin on BBC:n mukaan perjantaihin mennessä linkitetty yhteensä 220 tartuntaa. Tartuntojen saaneiden joukossa on urheilijoita, kisojen henkilökuntaa ja olympiakomiteoiden jäseniä sekä median edustajia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja