Kiinan Xi kehotti Trumpia olemaan joustava Pohjois-Korean suhteen

Kiinan presidentti Xi Jinping on kehottanut Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia olemaan joustava Pohjois-Koreaa kohtaan. Asiasta kertoo Kiinan ulkoministeriö.

Ministeriön mukaan Xi puhui asiasta Trumpille viikonvaihteen G20-kokouksessa Japanissa. Samalla Xi kehotti Yhdysvaltoja löyhentämään Pohjois-Korean vastaisia pakotteita sopivalla hetkellä.

– Xi kannusti Yhdysvaltoja osoittamaan joustavuutta ja tulemaan Pohjois-Koreaa vastaan puoliväliin sisältäen Pohjois-Korean pakotteiden löyhentämisen, Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi toimittajille.

Lisäksi ulkoministeriö kertoo Xin toivoneen, että Yhdysvallat ja Pohjois-Korea löytäisivät ratkaisun molempien huoliin vuoropuhelun avulla.

Kim kiitteli hyviä henkilökohtaisia suhteitaan Trumpiin

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Trump tapasivat sunnuntaina Pohjois- ja Etelä-Korean välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä Trumpin Etelä-Korean vierailun yhteydessä. Johtajien käteltyä Koreoiden rajalla Trump otti muutamia askeleita Pohjois-Korean puolelle, jolloin hänestä tuli ensimmäinen maassa käynyt istuva Yhdysvaltain presidentti.

– Oli hienoa tavata Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa viikonloppuna. Meillä oli mahtava tapaaminen, hän näytti voivan hyvin – odotan tapaavani hänet pian uudestaan. Sillä välin tiimimme tapaavat työstääkseen ratkaisuja pitkäaikaisiin ja sitkeisiin ongelmiin. Ei kiirettä, olen varma että saavutamme ratkaisut lopulta! Trump tviittasi maanantaina illalla.

Kim puolestaan hehkutti maanantaina, kuinka johtajien hyvät henkilökohtaiset suhteet mahdollistivat näin dramaattisen tapaamisen järjestämisen päivän varoitusajalla. Kimin kommenteista kertoi Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA.

Trumpin ja Kimin kerrottiin sopineen, että neuvottelut ydinaseriisunnasta Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä jatkuvat lähiviikkoina.

Neuvottelut ovat olleet jäissä sen jälkeen, kun Trumpin ja Kimin huipputapaaminen Vietnamissa helmikuussa päättyi tuloksettomana. Trump ja Kim tapasivat ensimmäisen kerran viime kesänä Singaporessa. Tuolloin heidän tapaamisensa tuotti vain ympäripyöreän lausunnon ydinaseriisunnasta, ja sen muuttaminen konkretiaksi on osoittautunut vaikeaksi. 

Lue myös:

    Uusimmat