Yonhap: Kim Jong-un keskustellut Kiinassa Trumpin mahdollisesta tapaamisesta

Pohjois-Korea testasi uutta ydinasetta – mysteeriasetta kehutaan ultramoderniksi 2:03
Viime vuoden loppupuolella Pohjois-Korean kerrottiin testanneen uutta ydinasetta

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat keskustelleet tiistaina Pekingissä Kimin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mahdollisesta uudesta tapaamisesta. Asiasta kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap nimettömiin lähteisiin viitaten.

Lähteiden mukaan noin tunnin verran kestäneiden keskustelujen aikana esillä olivat myös keinot syventää Pohjois-Korean ja Kiinan välisiä suhteita.

Kim osallistui myös puolisonsa Ri Sol-jun kanssa päivällisille, joita isännöivät Xi ja tämän puoliso Peng Liyuan, Yonhap kertoo.

Pohjois-Korean valtion uutistoimiston KCNA:n mukaan vierailu toteutui Xin kutsusta, ja Kim seurueineen palaa Pohjois-Koreaan torstaina. Kimin mukana Kiinaan matkusti myös useita korkea-arvoisia virkamiehiä.

USA ja Kiina neuvottelevat parhaillaan kaupasta

Tapaamista on pidetty ennusmerkkinä sille, että Kim ja Trump tapaavat pian uudelleen. Kaksikko tapasi kesäkuussa Singaporessa. Tapaamisen seurauksena allekirjoitettiin toiveikas julkilausuma aseriisunnasta, mutta sen käytännön toteutus ei juuri ole edennyt.

–  Sekä Xi että Kim haluavat päivittää kantansa ennen Trumpin ja Kimin huippukokousta. Tämä tuntuu olevan toistuva kuvio. Lisäksi Kim haluaa Xiltä apua kansainvälisten pakotteiden höllentämisessä, sanoi Center for Strategic and International Studies -laitoksen tutkija Bonnie Glaser.

Kim saapui Pekingiin samaan aikaan kun amerikkalaiset ja kiinalaiset virkamiehet yrittävät ratkaista maiden välisiä kaupan erimielisyyksiä, jotka ovat vaarassa johtaa täysimittaiseen kauppasotaan.

–  Xi hyötyy tapaamisesta Kimin kanssa, eikä ajoitus voisi olla parempi. Samaan aikaan kun amerikkalaiset ja kiinalaiset virkamiehet keskustelevat kahden supervallan kauppasodan välttämisestä, Pekingillä on käytössään Pohjois-Korea-kortti, jota se voi halutessaan käyttää, analysoi Center for the National Interest -ajatushautomon johtaja Harry Kazianis.

Kimin ja Xin ensimmäinen tapaaminen viime vuoden maaliskuussa oli Kimin ensimmäinen ulkomaanmatka sen jälkeen, kun hän nousi valtaan vuonna 2011. Vierailua edeltävinä vuosina naapurusten suhteita kuvailtiin kireiksi.

Lue myös:

    Uusimmat