Kiinan koronasulut painoivat Koneen tulosta – merkit maailmanlaajuisten häiriöiden helpottumisesta kuitenkin rohkaisevia

Paljonko inflaatio voi vielä nousta? Katso Suomen Pankin talouskatsaus 41:31
Katso myös: Katso myös: Miten paljon inflaatio voi vielä nousta? Katso Suomen Pankin talouskatsaus

Hissivalmistaja Koneen huhti–kesäkuun tulosluvut kärsivät Kiinan tiukoista koronatoimista.

Yhtiön liikevaihto laski vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna 15,2 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Oikaistu liikevoitto laski 44 prosenttia 209 miljoonaan euroon. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskien saatujen tilausten arvo kasvoi 0,6 prosenttia.

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth totesi, että Kiinan koronasulut aiheuttivat merkittäviä häiriöitä markkinalla. Toiminnot saatiin palautettua normaalille tasolle kesäkuussa, mutta huhtikuun tehdassulut sekä toukokuun matalat toimitusmäärät painoivat uusien laitteiden myyntiä huomattavasti.

– Tämä yhdessä jatkuneiden kustannuspaineiden kanssa rasitti tulosta. Ensimmäiset merkit maailmanlaajuisten toimitusketjujen häiriöiden helpottumisesta ovat kuitenkin rohkaisevia, Ehrnrooth arvioi tiedotteessa.

Tulosvaroitus viime viikolla

Kone antoi viime viikolla tulosvaroituksen, jossa se alensi arvioitaan tämän vuoden liikevaihdon kasvusta ja liikevoitosta.

Kone arvioi kuitenkin, että kannattavuuspaineet helpottavat vuoden loppua kohden, kun toimitusmäärät elpyvät. Kone kertoo nostaneensa hintojaan kaikissa liiketoiminnoissaan ja tarttuneensa toimiin tuottavuuden parantamiseksi.

Kiinassa kiinteistömarkkinoiden kiristyminen ja koronarajoitukset merkitsevät, että uusien hissien myynti laskee huomattavasti.

Kone ennakoi, että uusien laitteiden myynti kasvaa muualla maailmassa. Samalla modernisointimarkkinat kasvavat, kun jo asennetut hissit ikääntyvät ja rakennuksia uudistetaan. 

Lue myös:

    Uusimmat