Kiinan kiinnostus hiipui – Etelä-Amerikan talousmahti vaikeuksissa

Dilma Rousseff, 67, valittiin vuosi sitten uudelleen Brasilian presidentiksi niukalla ääntenenemmistöllä. Vasemmistolaisen presidentin ensimmäinen vuosi ei ole ollut helppo, sillä talousongelmiin ja korruptioon kyllästyneet brasilialaiset – etenkin keskiluokan edustajat – ovat vaatineet suurmielenosoituksissa hänen eroaan.

Brasilia sai viime vuosikymmenellä nauttia pitkästä ripeän talouskasvun kaudesta, mutta viime aikoina maan talousnäkymät ovat synkistyneet. Tänä vuonna bruttokansantuotteen povataan supistuvan jopa kolmella prosentilla.

– Kiinan taloustilanne heijastuu selvästi myös Brasiliaan. Kiina ei enää osta yhtä paljon Brasilian tuottamia raaka-aineita, ja niiden hinta on laskenut. Se on asia, jolle brasilialaisten on vaikea tehdä mitään, Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen sanoo.

Talousongelmista huolimatta yli 200 miljoonan asukkaan Brasiliassa on käynnissä useita suuria infrastruktuuriprojekteja, joista yksi on Etelä-Amerikan halki Atlantilta Tyynellemerelle ulottuva rautatie.

Suomeen saapuva presidentti Dilma Rousseff sai kouriintuntuvan muistutuksen talousongelmista torstaina, kun luottoluokituslaitos Fitch pudotti Brasilian luokituksen lähelle roskalainaluokkaa. Uusi luokitus saattaa lisätä tuntuvasti Brasilian valtion ja brasilialaisyritysten lainakuluja.

Yksi syy luottoluokituksen laskulle oli Brasilian poliittinen epävakaisuus. Siitä saatiin esimerkki puolitoista viikkoa sitten, kun presidentti Rousseffia vaadittiin valtakunnanoikeuteen valtion budjetin manipuloinnista. Rousseffin väitettiin vääristelleen budjettia julkisen talouden kasvavan alijäämän peittelemiseksi. Rousseff puolestaan syytti poliittisia vastustajiaan ”vallankaappauksen lietsomisesta”. 

Lue myös:

    Uusimmat