Mainos

Talouskurimuksessa painiva Argentiina aloitti valuuttasäännöstelyn – kansalaisille 10 000 dollarin kuukausittainen raja dollarien ostamiseen

Argentiina aloittaa valuuttasäännöstelyn. Maa ilmoitti sunnuntaina toimista, joilla se pyrkii pysäyttämään valuuttansa peson jyrkän heikkenemisen.

Vientiyhtiöiden on tästä lähtien pyydettävä Argentiinan keskuspankilta lupaa ulkomaisen valuutan ostamiseen. Rahan siirtämiseen ulkomaille tarvitaan myös valtion lupa.

Yksittäisille kansalaisille asetettiin 10 000 dollarin kuukausittainen raja dollarien ostamiseen.

Dollarien nostamista pankkitileiltä ei kuitenkaan rajoiteta. Tämä toimenpide otettiin käyttöön vuonna 2001, ja se johti silloin Argentiinan historian pahimpaan talouskriisiin.

Argentiina ajautui viime vuonna taantumaan. Maa kärsii yli 55 prosentin inflaatiosta ja nousevasta työttömyysasteesta.

Peson arvo on laskenut nopeasti

Viime viikkoina Argentiinan peson arvo on laskenut nopeasti. Markkinat hermostuivat, kun keskustaoikeistolainen presidentti Mauricio Macri kärsi rökäletappion elokuun esivaaleissa, mikä ennakoi Macrille tappiota lokakuun presidentinvaaleissa. Vasemmistolainen Alberto Fernandez on vahvoilla seuraavaksi presidentiksi.

Macrin kehnon esivaalituloksen jälkeen Buenos Airesin pörssi romahti 30 prosentilla ja Argentiinan luottoluokitus putosi. Myös peson kurssi lähti nopeaan laskuun.

Keskuspankki osti tiistaina pesoja 300 miljoonan dollarin arvosta rauhoittaakseen markkinoita, mutta valuutan luisu jatkui.

Viime viikolla Argentiina pyysi Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä velkojensa uudelleenjärjestelyä. Argentiina sai viime vuonna 56 miljardin dollarin lainan. IMF ilmoitti tutkivansa Macrin hallituksen uusia toimia ja seisovansa Argentiinan rinnalla vaikeina aikoina.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja